Neizvesno usvajanje rebalansa

Samo dan pred raspravu o rebalansu budžeta, nezadovoljne vojvođanske partije najavljuju da neće podržati taj predlog. U Vladi ipak očekuju usvajanje rebalansa.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

16:27

Default images

Samo nekoliko meseci posle rebalansa budžeta za prošlu godinu, Skupština Srbije u petak počinje raspravu o rebalansu tekućih prihoda i rashoda. Dok premijer očekuje njegovo usvajanje, vojvođanske parlamentarne stranke upozoravaju da za rebalans neće glasati, ukoliko ne dobiju sedam posto novca iz budžeta, koliko im garantuje Ustav.

Kako su se u decembru dogovorili u poslednjem času, tako i sada Vlada ima problem da sa vojvođanskim partijama razreši pitanje sredstava koja predloženim rebalansom idu Pokrajini.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kaže da će se ta stranka žaliti Ustavnom sudu ukoliko ih vlada ne uveri brojevima da će Vojvodina dobiti sedam odsto koje im, kako kaže, garantuje Ustav.

“Ovde se ne radi o tome da SVM ili Liga traže nešto za sebe, mi isključivo tražimo poštovanje Ustava Republike Srbije, svih odredbi koje na nedvosmilen način regulišu koliko treba da iznosi deo Autonomne pokrajine Vojvodine iz republičkog budžeta”, objašnjava Pastor.

Međutim, ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da u Ustavu Srbije nigde ne piše da iznos sredstava od sedam odsto namenjenih pokrajini treba da se obezbedi transferima iz republičkog budžeta.

“Ja bih rekla da nije prekršen Ustav, prvo zbog toga što je originalnim budžetom koji smo usvojili u decembru prošle godine rečeno da će tih sedam odsto biti ispoštovano, ali nakon prenosa nadležnosti”, kaže Dragutinovićeva.

“Prenos nadležnosti još nije završen, ne može se obezbediti tih sedam posto i ne preneti nadležnosti, prihode treba da prate i odgovarajući rashodi, sedam posto nije sporno, ali nakon prenosa nadležnosti, a prenos nadležnosti, koliko ja znam je u toku”, poručuje ministarka.

I pored svega , premijer Mirko Cvetković misli da će rebalans biti usvojen.

“Ja ne strahujem da neće proći, ja mislim da svi poslanici treba da strahuju da prođe i da se bore za to. Što se tiče korekcije unutar zadate teme naravno da ona postoji unutar zadatih cifara”, kaže premijer.

“Što se tiče procenta, sedam posto ustavnih i tako dalje, prema našem shvatanju to jeste obezbeđeno, pošto u Ustavu piše da Vojvodina treba da ima sedam posto od budžeta”, navodi Cvetković.

Premijer kaže da Vojvodina neće imati problema sa finansiranjem svog deficita i dodaje da veruje da će sa vojvođanskim partijama pronaći zajednički jezik kao što je to do sada bio slučaj.

Ti glasovi Vladi su neophodni ukoliko želi da bude usvojena nova preraspodela prihoda i rashoda u državnoj kasi. Rebalans budžeta bice tema i večerašnje emisije “Replika” koja počinje u 21 sat na TV B92.

O merama Vlade i budžetu govoriće Jurij Bajec, savetnik premijer Srbije, Aleksandar Vlahović, poslanik DS, Nenad Popović, poslanik DSS-a, i Jorgovanka Tabaković, poslanica Srpske narodne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: