Fijat: Gubitak od 410 miliona evra

Zbog pada prodaje vozila usled ekonomske krize, gubitak “Fijata“ za prvi kvartal ove godine iznosi 410 miliona evra, saopštila je ta kompanija.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.04.2009.

13:24

Default images

U prvom tromesečju prošle godine “Fijat“ je imao čistu zaradu od 405 miliona evra. Ipak, italijanski proizvođač, koji pravi vozila pod markama "Fijat", "Lančja" i "Alfa Romeo", navodi da očekuje povećanje potražnje tokom ove godine.

Prihodi grupacije su pali za 25 procenata, na 11,3 milijarde evra sa 15,07 milijardi evra.

GM zatvara fabrike na leto

"Dženeral motors" namerava da privremeno zatvori većinu fabrika u SAD, najduže do devet sedmica ovog leta, zbog pada prodaje i povećanja broja neprodatih vozila

Tačan datum zatvaranja nije poznat, kažu izvori upoznati sa planovima najvećeg američkog proizvođača motornih vozila, ali se očekuje da će biti u vreme uobičajenog dvonedeljnog odmora u julu, kada se prelazi sa jednog godišnjeg modela na naredni.

Hiljade radnika će možda biti otpušteno, ali će dobijati veći deo zarade jer sindikalni ugovor nalaže kompaniji da plati razliku između državne nadoknade nezaposlenima i njihovih plata.

Zatvaranje fabrika kompanije "Dženeral motors" može da bude katastofalno za mnoge proizvođače automobilskih delova, koji su već blizu bankrotstva zbog raneg smanjenja proizvodnje, jer neće moći da isporučuju svoju robu.

Kompanija živi od 13,4 milijardi dolara državnog zajma i suočena je sa rokom koji ističe 1. juna da sreže svoj dug, smanji troškove rada i preduzme druge korake reorganizacije. Ako ne učini to, kompanija će zatražiti zaštitu od poverilaca u bankrotstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: