Mladićevi "jataci" negiraju krivicu

Optuženi za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, na početku ponovnog suđenja, izjasnili su se da nisu krivi.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

17:59

Default images

Svi optuženi ponovili su da ostaju pri ranijim iskazima u kojima u negirali sa su pomagali Mladiću tokom 2005. u skrivanju na području Beograda.

Prethodno je sudsko veće Drugog opštinskog suda u Beogradu sudije Dejana Dobrosavljevića odbilo predlog svih optuženih i njihovih branilaca da se izmeni i precizira optužnica, prema kojoj je prvooptuženi - oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, a koji je preminuo prošlog avgusta.

Advokat Svetozar Vujačić predložio je u ime odbrane da se glavni pretres ne otvara, dok se optužnica ne precizira pošto su radnje svih ostalih okrivljenih vezane za Đoga, a prema nekim od navoda optužbe proizilazi čak da su neki od njih zapravo pomagali Đogu, a ne Mladiću.

Posle predloga usledio je prekid suđenja od dva sata zbog lažne anonimne dojave o bombi zbog koje je zgrada Palate pravde bila evakuisana.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak saslušanjem svedoka.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih dela ratnih zločina i genocida.

Ovo suđenje bilo je prekinuto je početkom decembra 2007. godine, kada se Drugi opštinski sud oglasio nenadležnim i predmet prosledilo Veću za ratne zločine.

Taj sud se u proteklih godinu dana još dva puta oglašavao nenadležnim za suđenje Mladićevim pomagačima, ali je Okružni sud u Beogradu sve te odluke ukinuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: