Alkalaj protestuje kod Jeremića

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj negodovoa je povodom stavova o toj zemlji koje je šef diplomatije Srbije Vuka Jeremić izneo u “Vašington tajmsu“.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

20:19

Default images

Alkalaj je, u telefonskom razgovoru s Jeremićem, iskazao nezadovoljstvo povodom iznetih stavova i "neprimjerenog mešanja srpskog šefa diplomatije u unutrašnje stvari BiH", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova BIH.

Jeremić je Vašington tajmsu rekao da je potpuno "bizarno i nelogično" da država koja je protektorat UN i kojom upravlja međunarodni predstavnik od 1995. godine, postane članica Saveta bezbednosti UN u januaru iduće godine.

"Moramo da odlučimo da li ćemo dozvoliti da se demokratija razvija u BiH ili ćemo reći: To nije država, to je protektorat i imenovaćemo visokog predstavnika koji će imati ovlašćenja kao gubernator, ili kao vicekralj u Indiji. Možda nam je to zaista potrebno, ali hajde onda da prestanemo da se pretvaramo da je ona (BiH) zaista država", rekao je Jeremić.

Alkalaj je ocenio da je "nedopustivo nazivati buduće članstvo BiH u Savetu bezbednosti UN 'bizarnim' i 'nelogičnim' zbog toga što, prema oceni ministra Jeremića, BiH 'nije država, već protektorat".

On je rekao i da je "neodgovorna" izjava Jeremića da "ukoliko je u BiH već potreban protektorat, onda treba da se prestanemo pretvarati da je to država', što je u suprotnosti sa stavovima koje je Jeremić izneo tokom poslednje posete BiH".

"Još jednom želim naglasiti da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao punopravne članice UN i drugih brojnih međunarodnih institucija", zaključio je Alkalaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: