Ren: Ne kočiti Balkan

Evropski komesar Oli Ren poručuje da EU ne sme dovesti u pitanje ono što je dostignuto u stabilizaciji i približavanju Zapadnog Balkana Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

20:16

Default images

U izlaganju i kraćoj raspravi o rezoluciji o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu (EP), on je rekao da sve zemlje regiona koje ispune uslove mogu računati na članstvo u Uniji, iako se poteže pitanje daljeg proširivanja Unije u uslovima ekonomske krize.

Takođe se to poteže u svetlu predstojećih izbora za EP i zbog zabrinutosti zbog povećanja nezaposlenosti i pad životnog standarda evropskih građana, dodao je Ren.

On je, međutim, upozorio da proširivanje EU na nove članice ne sme biti "žrtveni jarac nečega za šta uopšte nije krivo, odnosno žrtveni jarac unutrašnjih ekonomskih i socijalnih nevolja" u EU.

Uporedo s institucionalnim preustrojstvom EU, mora se nastaviti s proširivanjem. "Deset godina posle strašnih događaja na Kosovu", kako je to naveo evropski komesar, evropska perspektiva je najbolji zamajac napretka regiona ka miru i stabilnosti.

Ren je ukazao na vidan napredak Hrvatske u evropskim reformama, ali je predočio da granični spor te zemlje sa Slovenijom zasad koči dalje pregovore Zagreba sa EU o članstvu.

Evropski komesar je primetio da, posle jučerašnjih razgovora čelnika EU i šefova diplomatija Slovenije i Hrvatske, "želi da veruje da će se ići napred i prevazići taj problem".

On je istakao vrlo oprezni optimizam da bi u Bosni i Hercegovini u dogledno vreme, i uz delovanje novog evropskog i međunarodnog predstavnika za tu zemlju, mogli da se prevaziđu sporost u reformama, "nacionalistička retorika", nepotrebne političke zategnutosti i drugi problemi njenog daljeg pridruživanja Uniji.

Ren je pohvalio uredno održavanje izbora u Makedoniji, ali je dodao da vlasti u Skoplju moraju učiniti dodatne napore u sprovođenju reformi da bi mogli početi pregovori o članstvu u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: