EU: Zeleno svetlo za Crnu Goru

Savet ministara Evropske unije odobrio je razmatranje zahteva Crne Gore da stekne status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.04.2009.

18:40

Default images

Savet je, u skladu sa procedurom definisanom članom 49 Ugovora o Evropskoj uniji, pozvao Evropsku komisiju da podnese mišljenje p crnogorskoj aplikaciji, saopšteno je iz Luksemburga.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić podneli su zahtev za članstvo u EU 15. decembra 2008. godine, navedeno je u saopštenju.

Pozivajući se na zaključke Saveta od 8. i 9. decembra 2008. godine, navedeno je da je Crna Gora postigla uspeh u sprovođenju svojih obaveza u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uključujući i trgovinske mere, što je ključni element pri razmatranju aplikacije.

Savet je polazeći od izraženog konsenzusa o daljem proširenju EU u odlukama Evropskog saveta od 14. i 15. decembra ponovio da budućnost zapadnog Balkana leži u EU.

Istaknuto je još jednom da napredak svake zemlje pojedinačno zavisi od individualnog napora da se ispune kopenhaški uslovi i uslovi iz procesa stabilizacije i asocijacije, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: