UNICEF o pravima dece u Srbiji

Najveći problemi dece u Srbiji su nasilje, siromaštvo i nemogućnost dece da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, upozorava UNICEF.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

19:49

Default images

U Srbiji sada umire manje dece mlađe od pet godina nego pre,ali je vise od 70 odsto dece i dalje izloženo verbalnom ili fizickom nasilju, pokazuje izvestaj komiteta Ujedinjenih nacija za prava deteta.

Ovaj izveštaj je predstavljen na prvom radnom seminaru predstavnika UNICEF-a u Srbiji i novoformirane radne grupe Skupstine Srbije za prava deteta.

UNICEF-ov izveštaj pokazuje da su najveći problemi u oblasti prava dece u Srbiji nasilje nad decom, siromaštvo i nemogućnost da deca ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Direktorka Unicefa za Srbiju Judita Rajhenberg kaze da je osnivanje radne grupe za prava deteta u Skupštini Srbije predstavlja izuzetan uspeh.

“Nema puno dobrih primera ni u zemljama u okruženju, ni u Zapadnoj Evropi da parlament aktivno sa nekim definisanim telom sistematično posveti pažnju deci. Tako da zapravo celo okruženje gleda Srbiju”, kaže ona.

Unicefov izvestaj pokazuje da se u Srbiji rađa sve više jedinaca, ali da svako rođeno dete ima gotovo 100-odstotnu šansu da preživi prvu godinu života.

Iako imaju odlicnu priliku da se školuju, preko 70 odsto dece u Srbiji biće verbalno ili fizički kažnjavano, navodi UNICEF.

Ali nemaju sva deca rođena u Srbiji iste šanse. Kada su u pitanju romska deca, imaju 50 odsto šanse da budu siromašna, tri puta manju šansu da dožive prvi rođendan i znatno manje šanse da završe školovanje nego ostala deca.

Kod romskih devojčica šansa od gotovo 50 odsto da se udaju veoma mlade, dodatno umanjuje njihove šanse da završe školovanje, a povećava rizike za njihovu decu.

Potpredsednica Vladinog saveta za prava deteta Ljiljana Lučić kaže da su prioritet države u ovom trenutku deca koja žive u siromaštvu.

Ona je najavila osnivanje interventnog fonda sa ciljem da se pojača pomoć socijalno najugroženijima.

Takođe je navela i akcije koje Vlada preduzima da se izbori sa problemom nasilja nad decom.

“U Beloj Crkvi je otvoren prihvatnii centar za žene i decu žrtve nasilja, u Vršcu savetovalište za prevenciju, podržavamo i sigurne kuće”, podsetila je Lučićeva.

Ona je dodala da će na osnovu preporuka komiteta UN-a za prava deteta, ministarstvo za ljudska i manjinska prava revidirati nacionalni plan akcije za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: