Poslanicima ukinute dnevnice

Odlukom Administrativnog odbora, poslanicima će od 1. maja biti ukinute dnevnice za dolazak na sednice Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.04.2009.

15:50

Default images

Osim smanjenja plata koje ih očekuje sa usvajanjem rebalansa budzeta, poslanicima parlamenta Srbije od 1. maja ukidaju se i dnevnice. Ovu odluku jednoglasno je usvojio Administrativni odbor Skupštine.

Bez mnogo rasprave ali sa žaljenjem članovi Administrativnog odbora skupštine Srbije usvojili su odluku o ukidanju danvnica poslanicima Srbije.

Članovi odbora zaključili su da je u svetlu ekonomske krize i politike stezanja kaiša bolje da se štedi na dnevnicama nego na putovanjima parlamentaraca u stranim delegacijama.

“Dakle, po meni je bolje da ukinemo naknadu za troškove ishrane nego da moramo te uštede da pravimo na n nekim pozicijama kao što su delegacije, o kojima smo pričali, ili nešto drugo što bi ugrozilo rad Skupštine Srbije“, kaže predsednik Administrativnog odbora, Nanad Konstatinović.

Inače, od skoro 340 miliona dinara, koliko su potrošili za tri meseca, poslanici su na putovanja odvojili oko 47 miliona dinara.

Poslanici Skupštine Srbije dnevno su mogli da troše oko 1.900 dinara za ishranu, i da se hrane u skupštinskom restoranu po cenama koje su daleko od ekonomskih.

Šefovi poslaničkih klubova G17 plus i SPS-a, Suzana Grubješić i Branko Ružić, poručili su da njima ukidanje dnevnica ne smeta.

“To sad, restoran će biti prazan, poluprazan, mogli bismo na sledećem odboru da predložimo ukidanje. Mislila sam da čim je počela priča oko tih dnevnica da ih je trebalo ukinuti odmah ,a ne da dozvolimo da se protiv Skupštine vodi kampanja dva meseca. Ali hajde, nikada nije kasno“, rekla je Grubješićeva.

“Što se tiče dnevnica, meni lično to ne smeta ,ali što se tiče pojedinih kolega i koleginica koji na posao iz nekog mesta kreću u pet ujutro, ostaviće ih bez mogućnosti da imaju barem jedan ili dva obroka dnevno. To je nažalost urađeno pod pritiskom medija i onih koji ne žive od poslaničke plate“, ocenio je Ružić.

Iako je opozicija najčešće kritikovala rasipničko ponašanje Vlade ali i Skupštine, sednici administrativnog odbora, na kojoj se raspravljaalo i o troškovima parlamenta nije prisustvovao ni jedan poslanik opozicionih stranaka.

Vlada odustala od racionalizacije

Milan Markoviæ (Beta, arhiv)
Vlada je odustala od smanjenja broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi jer nije obezbeđena 1,1 milijarda dinara za tu namenu.

Rebalansom budžeta nisu obezbeđena sredstva za racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je novinarima u Domu Narodne skupštine rekao da će, prema Zakonu o radu, biti obezbeđen novac za otpremnine čime će budžet biti više opterećen.

Prema njegovim rečima, 63 jedinice lokalne samouprave su se već prijavile za program racionalizacije koji bi podrazumevao da potpišu ugovore sa državom i da ne mogu da zaposle nikoga bez saglasnosti države.

Ministar je naveo da je vlada odustala od tog programa racionalizacije sa velikim žaljenjem zato što je to bio najsveobuhvatniji program koji je trajno rešavao pitanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

"Prilike su takve, kriza je takva da programi ma koliko bili kvalitetni moraju da sačekaju neka bolja vremena", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija će izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave pokušati da izvrši odgovarajući pritisak na jedinice lokalne samouprave da one krenu u postupak racionalizacije.

LDP neće podržati vladine mere

Liberalno-demokratska partija najavila je da neće podržati vladine mere za ublažavanje ekonomske krize i predala je Skupštini Srbije svoj predlog zakon o ministarstvima koji predviđa smanjenje broja ministarstva.

LDP predlaže da Vlada ima 12 ministarstva - spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija i ekonomije, pravde i javne uprave, obrazovanja, nauke i kulture, poljoprivrede i zaštite životne sredine, privrede i trgovine, zdravlja, rada i socijalne politike, urbanizma i građevinarstva kao i saobraćaja i telekomunikacija.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić kazao je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine da mere koje vlada predlaže nisu dovoljne jer je "društvo u mnogo dubljoj krizi" i da je pre svega potrebno potpuno reorganizovati državu i prilagoditi njeno funkcionisanje postojećoj krizi.

"Vlada prvo treba da sprovede političke mere. Situacija u državi nije ista kao u vreme kada je vlada formirana u maju prošle godine i ona se mora prilagoditi postojećoj situaciji tako što će sama proglasiti neku vrstu vanrednog stanja", kazao je Andrić.

On je rekao da je predloženi rebalans budžeta recesioni i da ide direktno na štetu srednje klase.

Andrić je kazao da vlada mora da preduzme korake kojima bi olakšala poslovanje malih i srednjih preduzeća koji su nosioci razvoja i dodao da je je LDP nezadovoljna i time što nema dodatnog oporezivanja kompanija koje imaju poseban položaj odnosno monopolista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: