Marković: Zakon do polovine maja

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže da bi zakon o političkim strankama trebalo da bude usvojen u parlamentu do sredine maja.

Izvor: Beta

Sreda, 22.04.2009.

01:44

Default images

Marković je u intervjuu “Politici“ rekao da do letnje pauze u radu parlamenta treba da bude usvojen i novi zakon o lokalnim izborima, a nakon toga i zakon o državnoj izbornoj komisiji i zakon o jedinstvenom biračkom spisku.

Prema njegovim rečima, zakon o političkim strankama ima punu podršku parlamenta, budući da mu se protivi samo jedna politička grupacija.

"Mi smo predložili 5.000 overenih potpisa za osnivanje partije, a poslaničke grupe su amandmanima predložile da to bude 10.000. Isto važi i za stranke nacionalnih manjina. Mi smo predložili 500 potpisa, a većina je tražila da bude 1.000", rekao je Marković.

On je kazao da je cilj zakona da pojednostavi izborni proces i da se država liši velikog opterećenja prikupljanja potpisa za izbore, na šta se, kako je naveo, troše milijarde dinara i ogromno vreme.

"Oni koji u procesu preregistracije ili osnivanja prikupljenim potpisima pokažu da su stvaran politički subjekt neće morati da prikupljaju potpise za kandidate za izbore, imaće direktnu prohodnost. Naravno, i oni koji nisu registrovane stranke mogu da se pojave na izborima, ali uz odgovarajući broj potpisa", kazao je on.

Marković je dodao da će svaka stranka prvo morati da se preregistruje, a ukoliko nije ušla u parlament partija će morati da prikuplja potpise na svakih osam godina.

"Neće biti moguće da iz budžeta finansiramo celu stranku kao parlamentarnu, a jedan njen član ili lider je u parlamentu ušao kao pojedinac, na listi neke druge stranke. Neće, dakle, biti moguće da imamo više partija koje se finansiraju iz budžeta nego što smo imali lista na izborima", naveo je Marković.

On je najavio da bi u septembru trebalo da se raspravlja o državnoj izbornoj komisiji koja će biti formirana kao nezavisno telo od devet članova.

"Sadašnji RIK je isključivo ispostava partijskih uticaja i odraz političke snage u parlamentu. Želimo da napravimo telo kakvo već postoji u većini drugih zemalja", naveo je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: