Srbija razmatra učešće u vežbama

Zbog odnosa sa Rusijom, Vlada Srbije razmatra da li je učešće oficira Vojske Srbije na vojnim vežbama NATO-a u Gruziji politički pametan potez.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

00:53

Default images

Rusija je upravo zbog vojnih vežbi u Gruziji, zemlji sa kojom je prošlog leta ratovala, obavestila NATO da neće učestvovati na sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima Alijanse sledećeg meseca. Vojno-tehničke vežbe u Gruziji biće održane od 6. maja do 2. juna u okviru "Partnerstva za mir", a na njima je trebalo da učestvuju i dva oficira Vojske Srbije.

Međutim, Vlada Srbije sada razmatra da li bi to bio politički pametan potez, jer Rusija ne gleda blagonaklono na vojne vežbe u zemlji sa kojom je prošlog leta ratovala.

Ovo premišljanje srpske strane još je jedan dokaz nedostatka strategije odbrane Srbije, smatraju stručnjaci.

Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila plan saradnje s programom NATO-a "Partnerstvo za mir" u 2009. i 2010. godini.

Prema tom planu, Srbija je na predstojeće vežbe u Gruziji trebalo da pošalje i svoje vojnike.

Na tim vežbama naći će se i pripradnici vojski nekih zemalja NATO-a, ali i država koje žele da pristupe Severnoatlantskoj alijansi, među kojima su i Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Vežbe su namenjene obuci za reagovanje u kriznim situacijama, rekao je državni sekretar u srpskom Ministarstvu odbrane Dušan Spasojević.

"U okviru tog programa koji je Vlada usvojila Srbija je planirala da učestvuje na komandno-štabnom delu ove vežbe sa svoja dva predstavnika u delu štabnih oficira u komandnim strukturama vežbe. U pitanju su jedan oficir koji je stručnjak za civilno-vojne odnose i drugi koji je stručnjak u oblasti telekomunikacija i informatike", objašnjava Spasojevič.

Kako je rusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od NATO-a da odustane od izvođenja ove vežbe u Gruziji uz obrazloženje da one ne mogu da doprinesu stabilizaciji situacije na Kavkazu, Vlada Srbije je odlučila da obavi dodatne konsultacije u vezi sa svojim učešćem, kaže Spasojević.

"Kada su ove aktivnosti planirane, sredinom prošle godine, na pomolu nije bio nikakav sukob u području Kavkaza. Mi nismo mogli da pretpostavimo da će doći do oružanog sukoba između Ruske Federacije i Gruzije i budite uvereni da će Vlada Srbije narednih dana doneti odluku koja će biti u državnom intresu”, kaže on.

Ovakvo nećkanje oko već prijavljenog učešća na međunarodnoj vežbi može ostaviti utisak neodlučnosti Srbije, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

On objašnjava da Srbija nema obavezu da učestvuje u svim programima "Partnerstva za mir," i to ne može narušiti njenu ambiciju da uđe u NATO, pogotovo što Srbija takvu ambiciju sada i nema.

“U jednom trenutku pokušavamo da budemo američki saveznici, da uspostavimo kvalitetne veze sa članicama NATO-a. U drugom trenutku pokušavamo da čujemo šta to Moskva pokušava da nam kaže”, podseća Radić.

“Gruzija je već par puta bila tačka na kojoj je Srbija morala da preispita svoje strateško opredeljenje. Svojevremeno je zaustavljen izvoz naoružanja prema toj državi, u vreme kada se ona intenzivno pripremala za rat protiv Rusije. Žrtvovano je nešto novca privatnih firmi u korist strateškog interesa”, objašnjava on.

Radić smatra da će Srbija ponovo morati na političkom nivou da donese stratešku odluku.

Srbija će, kaže Radić, ili odustati od simboličnog učešća svojih vojnika na vežbama i pokazati Rusiji da je spremna na saradnju ili će biti dosledna u odluci o učešću u vežbama "Partnerstva za mir".

Poslanici Skupštine Srbije izneli su različite stavove o eventualnom učešću oficira Vojske Srbije u vežbama Alijanse u Gruziji. Predstavnici opozicije uglavnom se protive takvom potezu, dok iz vladajuće koalicije poručuju da će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije.

Više o ocenama parlamentaraca možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: