Razgovori o paketu pomoći EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je sa misijom Evropske komisije o paketu finansijske pomoći Srbiji od oko 100 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

00:44

Default images

"Danas smo počeli pregovore sa predstavnicima Evropske komisije o dobijanju podrške za naš budžet u iznosu od 100 miliona evra, i to u dve tranše. Prva početkom trećeg kvartala ove godine, a druga tokom prvog kvartala sledeće godine", rekao je Đelić posle razgovora sa delegacijom Evropske komisije, koja je doputovala u dvodnevnu posetu Beogradu.

Đelić je rekao da će to biti direktna podrška budžetu Srbije, ali će biti nekoliko uslova i naveo da je prvi da nastavimo primenu programa sa MMF-om, a drugi je da nastavimo unutrašnje reforme u skladu sa evropskim integracijama.

Potpredsednik Vlade Srbije je napomenuo da će ključni uslov, najverovatnije, biti usvajanje Nacionalnog plana Srbije za integraciju sa EU, usvajanje zakona i zapošljavanje dovoljno ljudi koji će raditi na evropskim integracijama.

Prema njegovim rečima, pomoć će delom biti opredeljena iz pretpristupnog IPA fonda, a deo sredstava je iz makrofinansijske podrške.

Đelić je naglasio da je Srbija jedina zemlja iz regiona koja dobija ovakvu vrstu pomoći i da to "pokazuje elemente evropske solidarnosti sa nama u ovim momentima krize".

U vremenu krize, Evropska komisija pokazuje da je budućnost Srbije važna za EU, a za nas je veoma važno da preduzimamo korake i da dobijamo podršku iz svih izvora, uključujući EU, rekao je Đelić.

Evropska unija je krajem marta u Briselu odobrila budžetsku pomoć Srbiji za ovu i sledeću godinu. Srbiji se tako pruža mogućnost da na fleksibilniji način koristi sredstva iz pretpristupnih fondova, koja bi po olakšanoj i ubrzanoj proceduri mogla da se troše.

Koordinator za te fondove u kabinetu vicepremijera Đelića - Ognjen Mirić rekao je ranije dans za B92 da će Srbija insistirati da se dobijena sredstva iz pretpristupnih fondova utroše na sprovođenje prioriteta utvrđenih u okviru Nacionalnog programa za integracije.

Prema njegovim rečima, neki od tih prioriteta su podrška zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju i infrastrukturni projekti u oblasti životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: