Ko su finansijeri DS?

Više od trećine preduzeća koja je DS imenovala kao svoje finansijere nisu u evidenciji Agencije za privredne registre, piše "Danas"

Izvor: FoNet, Danas

Sreda, 22.04.2009.

11:42

Default images

Prema dostupnim finansijskim izveštajima firmi koje su registrovane, to su pretežno mala preduzeća koja zapošljavaju od jednog, dva do desetak radnika i sa izrazito malim dobitkom. Zanimljivo je da su dve firme poslovale čak i sa gubitkom.

Iako u izveštaju Demokratske stranke piše da je sedište jednog od finansijera, preduzeća Step grup u Vrnjačkoj Banji, u registru Agencije postoji ta firma, ali sa centralom u Beogradu i ona je završila prošlu poslovnu godinu s gubitkom od čak 13,6 miliona dinara.

Takođe, beogradska firma Fit Inženjering poslovala je s gubitkom od 1,5 miliona dinara u 2007. godini.

Na pitanje kako je moguće da se najveća politička partija u Srbiji finansira pomoću donacija od ovako malih firmi, Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke, kaže za "Danas" da su navedene firme finansirale lokalne i opštinske stranačke odbore, a ne centralu u Beogradu.

Đurišić naglašava da je DS „izrazito štedljiva stranka i da centrala troši samo novac koji je dobila iz budžeta“, tj. da joj nisu potrebne donacije.

Među finansijerima DS su i firme koje zapošljavaju jednog ili po dva radnika, kao što je recimo Seed Invest (dobit 607.000 dinara) i Trag M (dobit 338.000 dinara) iz Vrnjačke Banje, sa po jednim službenikom.

Preduzeće Stig KMN iz Loznice zapošljava samo dva radnika i u godišnjem finansijskom izveštaju za 2008. prikazalo je neto dobitak od 148.000 dinara. Iz istog grada kao sponzor DS-a pojavljuje se firma Euroimpex tim beton koja je, prema
godišnjem finansijskom izveštaju za prošlu godinu, ostvarila dobit od 895.000 dinara. Ima takođe dva radnika. Sa istim brojem radnika firma NS kompjuters poslovala je s dobitkom od 592.000 dinara.

Među finansijerima DS je i preduzeće Fruteks iz Banoštora, koje ima 12 zaposlenih i ostvarilo je poslovni dobitak od 65.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: