Izraelci ljuti zbog Ahmadinedžada

Izrael je pozvao svog ambasadora u Švajcarskoj na konsultacije, u znak protesta zbog prisustva predsednika Irana na konferenciji UN o rasizmu u Ženevi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2009.

12:49

Default images

Poziv ambasadora na konsultacije usledio je nepun dan nakon što se predsednik Švajcarske Hans-Rudolf Merc sastao sa iranskim kolegom Ahmadinedžadom.

U kabinetu šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana je saopšteno da se ambasador poziva u znak protesta Švajcarske prema "onome koji je negirao holokaust više nego jednom prilikom i koji je rekao da Izrael treba izbrisati sa mape sveta".

Dva predsednika sastala su se uoči današnjeg početka konferencije i planirano je da Ahmadinedžad govori na otvaranju. Izraelski mediji navode da su švajcarski Jevreji u Izraelu ljuti zbog sastanka Merca i Ahmadinedžada.

Vođe zajednice tih Jevreja, kojih ima oko 14.000, rekle su da ne odobravaju takvo ponašanje švajcarskog lidera.

"Mi smo uznemireni, to je vrlo loše i žao nam je zbog njegovog ponašanja," rekla je Karin Bloh, predsednica švajcarskog kluba Izrael. Zamenik šefa izraelske diplomatije Dani Ajalon izjavio je da Ahmadinedžadova poseta Švajcarskoj liči na patetičan sastanak koji dovodi u nepriliku domaćina.

Poštovanje koje se odaje iranskom predsedniku je štetno u vreme kada se Zapad kloni da "pomiluje" onoga koji poriče holokaust, i koji je " zauzet planiranjem sledećeg holokausta", rekao je Ajalon.

U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanijahu zahvalio onim zapadnim zemljama koje ne prisustvuju samitu u Švajcarskoj nazvanom drugi Durban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: