NBS o korišćenju deviznih rezervi

Narodna banka Srbije odbacila je kao neosnovane navode da će bankarski krediti za likvidnost privrede biti odobravani na račun deviznih rezervi centralne banke.

Izvor: Blic, Tanjug

Ponedeljak, 20.04.2009.

00:34

Default images

NBS je navela da se devizne rezerve koriste isključivo za odbranu kursa dinara. Mediji su danas objavili da je na nedavno održanom sastanku guvernera NBS Radovana Jelašića sa predstavnicima poslovnih banaka u Srbiji dogovoreno da se subvencionisani krediti za likvidnost preduzeća finansiraju na račun smanjenja deviznih rezervi.

Kako je rečeno u NBS, radi se o pogrešnom tumačenju saopštenja sa sastanka predstavnika centralne banke i poslovnih banaka, u kojem se pominju devizni "svopovi".

Radi se o kratkoročnim pozajmicama bankama na osnovu otkupa dinara za devize, koje poslovne banke moraju da kupe od NBS, uz obavezu da ponovo vrate dinare prodajom svojih deviza centralnoj banci.

NBS je 16. aprila zatražila od poslovnih banaka da ne smanjuju obim kredita u odnosu na decembar 2008. i da dužnicima omoguće konverziju kredita u stranoj valuti u dinarske zajmove i izmenu uslova otplate kredita.

Za uzvrat, centralna banka je ponudila bankama kratkoročne dinarske kredite i oslobađanje od obaveze obračunavanja obavezne rezerve za depozite i kredite primljene iz inostranstva.

Blic: Devizne rezerve spasavaju firme

Subvencionisani krediti za likvidnost preduzeća finansiraće se na račun smanjenja deviznih rezervi, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.

Prema pisanju lista, to je dogovoreno na nedavno održanom sastanku guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića sa predstavnicima banaka koje posluju u Srbiji.

Tako bi se iznos kredita uvećao, dok bi kamate bile niže, a tek nakon toga usledio bi najavljivani proces međusobnog prebijanja dugova.

Cilj ovakvog sistema jeste da ona preduzeća koja su još kreditno sposobna podignu kredite i tako popune manjak na računima, dok bi nakon toga one firme koje imaju trajnije i veće probleme sa likvidnošću trebalo da uđu u proces multilateralne kompenzacije, piše list.

Država je još početkom godine obezbedila subvenciju za povoljnije kredite za likvidnost, a bankama su do sada podneti zahtevi za 525 miliona evra subvencionisanih kredita za likvidnost.

Od toga je odobreno 190 miliona evra kredita.

To što su domaća preduzeća čak 25 puta manje zainteresovana za zajmove za investicije takođe po povoljnijim kamatnim stopama, dokazuje u kolikim je problemima privreda Srbije, piše "Blic".

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je ranije da bi Vlada trebalo da donese uredbu koja će omogućiti privatizovanim preduzećima konverziju dugova prema državi u kapital tih firmi i najavio da će Vlada do kraja aprila formirati operativni tim za prebijanje međusobnih dugovanja u privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: