Morales: SAD da odbace zavere

Bolivijski predsednik Evo Morales zatražio je od predsednika SAD Baraka Obame da javno odbaci planove za njegovo ubistvo.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2009.

01:47

Default images

Morales je rekao da je to tražio na jučerašnjem sastanku Obame s 12 južnoameričkih lidera u Trinidad i Tobagu. Morales je na konferenciji za novinare na samitu Amerika izneo tvrdnje da Vašington nastavlja zaveru protiv njega, iako se predsednik SAD Barak Obama založio za nove odnose s Latinskom Amerikom.

Zvaničnik iz američke adminstracije rekao je novinarima da je na sastanku bilo reči o prošlom američkom mešanju u zemljama Latinske Amerike, ali da ništa nije bilo rečeno protiv sadašnjeg predsednika SAD i njegove administracije.

Bolivijske vlasti su saopštile da su u četvrtak uhvatile grupu uglavnom stranih plaćenika koji su planirali ubistvo predsednika i potpredsednika.

Policija je saopštila da je ubila trojicu zaverenika, među njima jednog Irca i jednog Rumuna.

Morales nije rekao da li je Obama reagovao na njegove reči i naveo je da su poruke predsednika SAD o novim odnosima prazne ako ne odbaci planove za ubistvo.

"Obama je rekao tri stvari: ne postoje stariji i mlađi partneri. Rekao je da bi odnosi trebalo da budu s uzajamim poštovanjem i govorio je o promeni", rekao je Morales, dodajući: "U Boliviji niko ne oseća promene. Politika pravljenja zavera se nastavlja".

Predsednik Bolivije je rekao i da bi, ako Obama ne odbaci navodne planove za ubistvo, mogao pomisliti da je zavera organizovana preko američke ambasade.

Morales je prošle jeseni proterao američkog ambasadora i američkog službenika zaduženog za borbu protiv trgovine drogom zbog učešća, kako je saopšteno, u planovima s opozicijom za podsticanje nasilja u Boliviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: