Tuča pristalica Zukorlića i Zilkića

Pristalice dve frakcije Islamske zajednice koje deluju u Srbiji potukle su se u Novom Sadu. Jedna osoba je povređeno, a 12 je privedeno, saopštila je policija.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2009.

12:04

Default images

Pristalice dve frakcije Islamske zajednice koje deluju u Srbiji potukle su se danas u Novom Sadu. U islamskoj zajednici Srbije tvrde da je u sukobu jedan njihov član povređen oštrim predmetom. Vernici Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu je Adem Zilkić u Novom Sadu dele prostorije molitvenog doma.

Prema tvrdnjama Zilkićeve frakcije, pripadnici Islamske zajednice Srbije obili su brave na prostorijama i nakon toga se zaključali ne puštajući vernike da uđu unutra. Pozvana je policija kako bi napravila uviđaj kada je došlo do sukoba.

Glavni imam islamske zajednice u Novom Sadu Fadil Murati tvrdi da su vernici Islamske zajednice Srbije pre sukoba pokušali da mu uruče rešenje o razrešenju.

On, međutim, nije želeo da ga prihvati jer je, kako kaže, izdato od organizacije čiji legitimitet ne priznaje.

S druge strane, Ismalska zajednica Srbije optužuje pristalice Mumaera Zukorlića da su odgovorne za incident.

Oni tvrde da su pripadnici suprotstavljene frakcije napali službenika Islamske zajednice Srbije i uboli ga nožem ili nekim drugim oštrim predmetom.

U islamskoj zajednici kažu i da policija kod nikoga nije našla bilo kakvo oružje.

Uzajamne optužbe

Vernici iz Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića optužili Zilkićeve pristalice da su pretili oružjem.Pristalice dve struje, inače, dele molitveni dom u Futoškoj ulici.

Sekretar Rijaseta Ismalske zajednice Srbije Eldin Aščerić optužio je pristalice Mumaera Zukorlića da su odgovorne za incident i naveo da je
jedan od službenika Islamske zajednice Srbije uboden oštrim predmetom.

Prema rečima Aščerića, sekretara Rijaseta IZ na čijem je čelu Adem Zilkić, incident se desio kada su službenici Zajednice došli da uruče rešenje o razrešenju organima Islamske zajednice u Novom Sadu koji je beogradsko muftijstvo postavilo 1982. godine.

Službenici su kako je rekao tražili da preuzmu prostorije i da zamene brave, ali se pojavilo više osoba koje su ih u tome sprečile.

"Grupa ljudi je napala službenika IZS Fahrudina Muminovića iz Novog Sad - veroučitelja u osnovnoj i srednjoj školi i člana povereništva odbora IZS u Novom Sadu, i nanela mu teže fizičke povrede, tako što je uboden nožem ili nekim drugim oštrim predmetom, objasnio je on.

Povodom tvrdnji da je jedan od službenika Rijaseta potegao pištolj, Aščerlić je rekao da je policija razgovarala sa svima i da nije nađeno nikakvo oružje.

Sa druge strane, portparol Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović optužio je "saradnike Muhameda Jusufspahića" iz Islamske zajednice Srbije "da stoje iza" incidenta u Novom Sadu.

Šacihrović je rekao da je jutros oko osam sati grupa "izgrednika" obila prostorije Medžlisa Islamske zajednice u Srbiji u Novom Sadu.

Portparol IZ, na čijem čelu je Zukorlić, rekao je da su grupu predvodili Eldin Aščerić i Meho Martinović, bliski saradnici Jusufspahića.

"Brzom intervencijom policije, nasilnička grupa je isterana iz prostorija i sada je sve pod kontrolom našeg glavnog imama Fadila Muratija koji više od 27 godina radi u IZ u Novom Sadu. Nadamo se da će prostor džamije biti bezbedan za današnje klanjanje", rekao je Šaćirović.

Šaćirović je objansio da je incident u Novom Sadu "uznemirio vernike u Vojvodini i Sandžaku" i da se nada da će uspeti da kontrolišu emocije.

Osuda nasilja

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović osudio je incident koji se desio uprostorijama Islamske verske zajednice u Novom Sadu i pozvao nadležne organe da reaguju u skladu sa zakonom.

"Neprihvatljivo je svako ponašanje koje dovodi do nasilja i širi nesigurnost življenja u Novom Sadu. U našem gradu svi moraju biti jednako zaštićeni i od nadležnih organa očekujem da što pre, u skladu sa zakonom, reaguju", naveo je Jovanović u saopštenju.

Incident je osudila i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"Ovakvo ponašanje, koje je ranije bilo karakteristično za sukobe vernika u Sandžaku, ne sme biti način rešavanja problema unutar Islamske zajednice, niti bilo koje druge verske zajednice u Vojvodini i Srbiji", navodi se u saopštenju te stranke.

LSV je pozvao nadležne organe da što pre reaguju, jer "Vojvodina do sada nije bila poprište verskih sukoba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: