Tadićeva poruka mira na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić boravi u Visokim Dečanima. "Moja poruka je poruka mira za Srbe i Albance, sve koji žive na Kosovu u našoj Srbiji", poručio je on.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.04.2009.

00:10

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je došao na Kosovo da čestita uskršnje praznika i da uputi poruku mira i Srbima i Albancima. "Bez mira ne možemo obezbediti pristojan život. Bez verovanja u mir ne možemo normalno živeti", rekao je predsednik Srbije.

On je novinarima preneo da je došao da vladici Teodosiju i sveštenstvu poželi srećne uskršnje praznike, ali da istovremeno uputi poruku mira.

Tadićeva poseta Kosova je praćena oštrim merama obezbeđenja.

Predsednik Srbije je do manastira, koji se nalazi u blizini Dečana, 100 kilometara zapadno od Prištine, došao helikopterom Kfora.

Tadićev boravak obezbeđuju pripadnici eltinih jedinica Kfora.

U kabinet predsednika Srbije navedeno je ranije da nisu od privremenih organa vlasti na Kosovu tražili dozvolu za današnju posetu Kosovu.

Predsednik Srbije je, kako se dodaje, u četvrtak popodne, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, posetio patrijarha Pavla i čestitao mu Uskrs, a partijrah mu je dao blagoslov za odlazak u Dečane.

Fejtova preporuka kosovskoj vladi

Visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt preporučio je tamošnjoj Vladi da omogući posetu predsednika Srbije Kosovu.

Fejt je rekao da su institucije Kosova nadležne da odluče o poseti predsednika Srbije, ali da im je on "preporučio da imaju u vidu potrebu relaksiranja odnosa i da omoguće posetu predsednika Tadića pošto je njegov dolazak vezan za verski praznik, pravoslavni Uskrs".

Fejt je dodao da je na Vladi Kosova da odluči o poseti i preporučio novinarima da sačekaju informacije iz vlade Kosova. Premijer Kosova Hašim Tači, koji boravi u poseti Sloveniji, izjavio je da će vlasti Kosova vrlo brzo "doneti mudru odluku u vezi sa ovim pitanjem".

Prethodno je portparol vlade Kosova Memlji Krasnići za agenciju Beta izjavio da će vlada poštovati ustav i da neće dozvoliti dolazak na Kosovo ni jednom zvaničniku koji se za to ne obrati institucijama Kosova.

"Institucije će strogo poštovati Ustav i zakon i neće dozvoliti ulazak na teritoriju Kosova ni jednom zvaničniku neke od susednih zemalja, u konkretnom slučaju predsedniku susedne Srbije, ako ne bude za to zatražio dozvolu kosovskih institucija", rekao je Krasnići.

Dnevnik Ekspres juče je objavio da je kabinet predsednika Srbije još 14. aprila Visokom predstavniku EU na Kosovu Piteru Fejtu uputio zahtev da Tadić za Uskrs poseti Kosovo.

Tači: Dozvolili smo dolazak

Premijer Kosova Hašim Tači naveo je u pismu visokom predstavniku EU na Kosovu da je odlučio da dozvoli da predsednik Srbije Boris Tadić dođe na Kosovo, objavljeno je danas. U pismu Piteru Fejtu dostavljenom medijima, Tači je naveo da je odluku doneo u konsultacijama sa liderima institucija Kosova, s obzirom da je poseta Tadića manastiru Visoki Dečani privatne i verske prirode.

"Pozivajući se na vaše pismo od 15. aprila 2009. godine u vezi sa zahtevom da se omoguči poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Kosovu 17. aprila, da bi posetio manastir Visoki Dečani povodom pravoslavnog Uskrsa, obaveštavam vas da sam u konsultacijama sa liderima institucija Kosova odlučio da dozvolim ulazak na teritoriju Republike Kosovo 17. aprila predsedniku Srbije Borisu Tadiću”, navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku Piteru Fejtu.

Tači je naveo da je ostvarivanje verskih sloboda garantovano svim međunarodnim konvencijama i dodao da je, imajući u vidu da "Vlada Kosova ovu posetu smatra u celosti privatnom i verske prirode", odlučio da se predsedniku Srbije omogući ulazak na Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: