Otkriven plan za ubistvo Moralesa

Bolivijska vlada saopštila je da je razbijena grupa koja je planirala da ubije predsednika zemlje Eva Moralesa i da je u toj operaciji ubijeno troje zaverenika.

Izvor: FoNet

Petak, 17.04.2009.

00:19

Default images

U polučasovnoj pucnjavi u jednom hotelu, u istočnom bolivijskom gradu Santa Kruz, snage bezbednosti ubile su troje stranaca. Predsednik Bolivije Evo Morales rekao je i da postoji mogućnost da je i jedan Irac bio među "stranim plaćenicima", koji su planirali atentat na njega, kao i da su u akciji uhapšene dve osobe.

"Juče sam dao instrukcije potpredsedniku da uhapsi te plaćenike i jutros sam obavešten da su u polusatnom obračunu u hotelu u gradu Santa Kruz, tri stranca ubijena i dva uhapšena. Prema informacijama kojima raspolažem trebalo je da budemo ubijeni potpredsednik, jedan ministar i ja" objasnio je Morales. Među uhapšenima je i penzionisani bolivijski vojnik koji se tokom prethodne decenije borio u sukobima na području bivše Jugoslavije, izjavio je državni tužilac Horhe Gutieres.

Načelnik bolivijske policije Viktor Ugo Eskobar rekao je da su u operaciji zaplenjeni eksploziv, vatreno oružje i planovi praćenja predsednikove kolone vozila. Policija je potvrdila da su ubijena dva mađarska državljanina i jedan državljanin Bolivije.

"Ti ljudi su mađarske nacionalnosti. Koliko sam razumeo, oni su trenirani za napad” naveo je Eskobar.

Prema rečima šefa bolivijske policije, postoje dokazi o dogovoru za napad i dokazi da je u atentat umešano još nekoliko stranih državljana. On je dodoao da policija traga za ostalim počiniocima.

AP javlja da su među članovima grupe bili državljani Mađarske Irske i, verovatno, Hrvatske.

Iz Moralesovog kabineta je saopšteno da su u grupi bili državljani Hrvatske i Irske i pripadnici bolivijske "ekstremne desnice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: