Rumunija predala mišljenje o Kosovu

Rumunija je predala Međunarodnom sudu pravde u Hagu svoje pravno mišljenje u vezi sa procesom o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2009.

01:13

Default images

Rumunski ambasador u Beogradu Jon Makovej istakao je da su pravni predstavnici te zemlje u podnesku analizirali sve relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu i da su insistirali na poštovanju rezolucije 1244, koja je, kako je naglasio, još važeća i podržava teritorijalni integritet Srbije.

Ambasador Rumunije je objasnio je da je podnesak predat danas u 11 sati glavnom pisaru Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Makovej je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije smatra da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavljati značajan doprinos poštovanju međunarodnog prava, koje treba da bude temelj kvalitetne međunarodne zajednice.

"Rumunija ne priznaje nezavisnost Kosova i javnost u Srbiji zna da je Rumunija podržala Generalnu skupštinu UN, koja je, na inicijativu Srbije, naložila MSP-u da se izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova”, zaključio je Makovej.

Kako je Tanjugu rečeno u ambasadi Španije u Beogradu, ta zemlja će takođe podneti svoje pravno mišljenje Međunarodnom sudu pravde, ali sadržaj tog dokumenta ne može biti javno objavljen dok ne bude predat sudu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je juče da će predati pisani ekspoze sudu u Hagu.

Srbija i privremene institucije na Kosovu završile su pripremu argumenata koje će zaključno sa sutrašnjim danom podneti tom sudu.

Prema nezvaničnim informacijama, stavove Beograda podržaće Rusija, Kina, Španija, Slovačka, Rumunija, Kipar, Gruzija, Argentina, Azerbejdžan, Bolivija i Venecuela.

Prema najavama iz Prištine, stavove kosovskih Albanaca podržaće SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Austrija, Finska, Danska i Slovenija.

Sve države koje podnesu mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova dobiće i podneske ostalih zemalja da bi do 17. jula mogle da prilože svoje komentare, nakon čega će sud zakazati usmeni raspravu, posle koje će saopštiti svoje savetodavno mišljenje o nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: