Vlada usvojila rebalans budžeta

Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta, prateći zakon o smanjenju plata i uredbu o preregistraciji automobila.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 16.04.2009.

00:57

Default images

Kako je ranije za B92 potvrđeno u Vladi, prihodi u budžetu će umesto prvobitno planiranih 698,7 iznositi oko 650 milijardi. Smanjuju se i rashodi - država će umesto 748,7 moći da potroši oko 720 milijardi dinara. Deficit u budžetu će posle rebalansa biti povećan sa 49,9 milijardi na 70 milijardi dinara.

Vlada je, osim predloga zakona koji se odnosi na smanjenje zarada u državnoj administraciji za 10 odsto na plate veće od 40.000 i za 15 odsto na plate veće od 100.000 dinara, usvojila i zakon koji se odnosi na preregistraciju vozila sa ekonomskim registarskim tablicama i oznakama okolnih država, pri čemu će njihovi vlasnici morati da plate carinu i PDV u Srbiji.

Usvajanje rebalansa uslov je za to da MMF 11. maja odobri aranžman sa Srbijom od tri milijarde evra. Ministarska finansija Diana Dragutionović rekla je da predlog rebalansa budžeta za 2009. godinu i prateći poreski zakoni, koje je Vlada Srbije danas utvrdila, podržavaju stabilnost i neće biti uzrok ekonomskih šokova.

Ona je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekla da je usvajanje tog budžeta bilo najteže, zbog veličine fiskalnog prilagođavanja.

Dragutinovićeva je danas najavila i da će biti formiran specijalni budžetski fond čija će se sredstva koristiti za socijalne izdatke.

Taj fond će se puniti sredstvima prikupljenim iz posebnog oporezivanja zarada većih od 40.000 dinara, kao i onih koje su veće od 100.000 dinara, rekla je ona.

"Posebno će se oporezivati zarade veće od 40.000 dinara, a biće primenjena još viša stopa na iznos od 100.000 dinara koji primaju oni koji rade za državu", rekla je ministarka.

Dragutinovićeva je navela i da je rebalansom budžeta i pratećim zakonima predviđeno da se zarade zamrznu na nivou od decembra 2008. godine.

A ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da su predlogom rebalansa budžeta za 37 odsto smanjena sredstva za finansiranje projekata iz NIP-a, a da su za 28 odsto smanjeni troškovi za funkcionisanje njenog ministarstva.

Ministarka Kalanović je novinarima u parlamentu rekla da će i pored smanjenja sredstava u NIP-u za razvoj 40 najugroženijih opština u Srbiji biti uloženo dve milijarde dinara, kako je i prvobitno bilo planirano, ističući da zbog smanjenja sredstava projekat izgradnje Koridora 10 neće biti ugrožen.

Unija poslodavaca podržava rebalans

Unija poslodavaca Srbije podržava predloženi rebalans budžeta, koji je Vlada Srbije danas usvojila i kojim je prdviđeno smanjenje rashoda, pre svega, u javnom sektoru, izjavio je predsednik UPS-a Stevan Avramović.

On je rekao da je jasno zbog čega su prihodi u budžetu manji, ali da ni do sada nije bilo sasvim jasno zašto su rashodi tako veliki i da je dobro što su smanjeni sa 748,7 milijardi na 719,8 milijardi.

Time je vlada pokazala da može da uštedi sredstva u svojim redovima i javnom sektoru, a kada bi se izvršila reforma tog sektora, kao što Unija predlaže, uštedelo bi se još i više, ukazao je Avramović.

On je naveo da je dobro što je država odustala od predloga da se dodatno oporezuju plate veće od 40.000 dinara i u privatnom sektoru, jer nije fer da se oporezuju oni koji pune budžet iz koga se isplaćuju plate koje su za 40 odsto veće nego u privredi.

Ovo shvatamo kao podršku privredi i zahtevamo da se donese Strategija privrednog razvoja, kao i da i siva ekonomija uđe u budžet, jer se njena vrednost procenjuje na 400 milijardi, ukazao je Avramović.

Čanak: Maksimum ove Vlade

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak, koji je juče učestvovao na sednici Socijalno ekonomskog saveta na kojoj je premijer Srbije Mirko Cvetković upoznao članove saveta sa svim merama koje vlada priprema, smatra da je ponuđen maksimum onoga što ova Vlada može da učini.

“Ja ne volim da živim u krizi i ne volim da mi neko drugi rešava krizu. Ja bih voleo da ja maogu da rešavam, ali pošto je ovo takva kriza da je država rešava, ja moram da vidim šta oni nude i da kažem ‘da’ ili ‘ne’", rekao je on.

“Ovo što je ponuđeno, ja mislim da je to maksimum koji ova Vlada može da učini”, rekao je on.

Na pitanje kako može sindikat da pristane na otpuštanje i zar nije ideja sindikata upravo suprotna tome, Čanak kaže da je situacija takva da, ako ne bude otpuštanja, troškove treba nadoknaditi drugde - na primer smanjivanjem penzija, što bi bilo još gore rešenje.

"Šta onda ostaje? Da radimo više, je l’ tako? Kako da radimo više kad je kriza svuda u svetu", pita se on. Možete pogledati snimak gostovanja Branislava Čanka u emisiji "Kažiprst".

“Potrebno daleko više”

Urednik Internet portala Ekonomija.org Nikola Tasić kaže da informacija da su se članovi Vlade do kasno sinoć usaglašavali o sumama ukazuje na to da proračuni o prihodima i rashodima nisu u potpunosti sigurni.

“Mislim da tu postoje problemi na obe strane – i na prihodnoj i na rashodnoj. Na prihodnoj strani recimo velika je pretpostavka da će se ekonomska aktivnost održati tamo gde je sada”, očekuje on.

“Ukoliko ekonomska aktivnost padne, pašće i prihodi, a sa druge strane, povećaće se potrebe za rashodima. Tako da mislim da ovaj planirani deficit nije održiv i da će biti potrebno daleko više da Vlada održi ona obećanja koja nam daje sada i kroz ovaj rebalans”, smatra Tasić.

Većina ekonomista procenjuje međutim da će do kraja godine biti neophodan još jedan rebalans budžeta. Tako misli i Nikola Tasić.

“Mislim da Vlada i sa ovim rebalasom, prvo na sam način na koji se donosi, da se i dalje diskutuje o njemu, da javnost nije uključena u to, da se svi groze na preporuke nekih ekonomista, ja mislim da to nije dobra praksa sam način donošenja”, kaže on.

“A opet mislim mislim, ja sam negde u decembru rekao da se Vlada ponaša kao da u zaribao auto sipa ulje i mislim da su ove mere takođe takve i sad. Vidi se neki napor, međutim mislim da je još dublja kriza pred nama i da Vlada treba da predviđa šta će da se desi sa društvom i da reaguje na vreme”, poručuje Tasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: