Rođendan "večitog predsednika"

Severna Koreja proslavlja rođendan bivšeg lidera Kim Il Sunga, dok međunarodna zajednica osuđuje odluku Pjongjanga da ponovo pokrene svoj nuklearni program.

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2009.

10:30

Default images

U Severnoj Koreji danas se obeležava "Dan Sunca", nacionalni praznik u čast rođenja Kim Il Sunga pre 97 godina. Državna televizija danas je emitovala snimke Kim Il Sunga i puštala ode "velikom vođi", dok je sadašnji lider Kim Džong Il, u slavu svog oca, unapredio u viši čin 50 generala, javila je agencija KCNA.

Severna Koreja, u kojoj živi 24 miliona ljudi, gaji kult ličnosti dvojice lidera. Njihovi portreti su u skoro svakoj prostoriji u zemlji, a mnogi Severnokorejci nose značke s likom Kima starijeg.

Kim Il Sunga, koji je bio na čelu Severne Koreje više od četiri decenije, do smrti 1994, i dalje smatraju "večitim predsednikom".

Severna Koreja se nedeljama pripremala za proslavu, organizujući festivale, sportske i kulturne događaje.

Zvaničnici Pjongjanga, koji tvrde da su 5. aprila lansirali satelit u svom kosmičkom programu, oštro su reagovali na odluku Saveta bezbednosti UN da osudi lansiranje i uvede dodatne sankcije Severnoj Koreji.

SAD, Japan i ostale zemlje osudile su lansiranje tvrdeći da se zapravo radi o testiranju rakete velikog dometa.

Diplomate tvrde da je Severna Koreja prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se toj zemlji, između ostalog, zabranjuje testiranje takvih raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: