Pjongjang: Inspektori UN da odu

Nakon odluke da prekine pregovore o nukleanrnom razoružanju, Severna Koreja naložila je inspektorima UN da napuste tu zemlje.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.04.2009.

01:02

Default images

Severna Koreja je saopštila da su potezi UN i razgovori o nuklearnom razoružanju mešanje u suverenitet i da "nikada neće učestvovati u razgovorima niti se pridržavati bilo kog sporazuma". Severna Koreja odlučno odbacuje odluku Saveta bezbednosti UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu.

"Više neće biti razgovora sa šestoricom. Više nikada nećemo učestvovati u takvim razgovorima i više se nećemo smatrati obavezanim bilo kakvom odlukom donetom u okviru tih razgovora", piše u saopštenju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Severna Koreja naložila inspektorima UN da napuste tu zemlju.

Severna Koreja je "danas obavestila inspektore IAEA u postrojenju Jongbjon da momentalno prekida svaki vid saradnje", rekao je portparol IAEA Mark Vidriker.

Kako je rekao, zatraženo je i da se ukloni sva oprema za nadgledanje i zatraženo je da inspektori u što kraćem roku napuste Severnu Koreju.

Pjongjang je "obavestio IAEA o odluci da ponovo aktivira sva postrojenja". Moskva je saopštila da žali zbog takve odluke Pjongjanga i pozvala Severnu Koreju da ne prekida pregovore o nuklearnom problemu, javila je ruska agencija Ria novosti.

Japan je pozvao Severnu Koreju da prihvati saopštenje Saveta bezbednosti UN i založio se za nastavak pregovora.

Severnokorejsko ministarstvo, međutim, najavljuje da će ta zemlja "ojačati snage za nuklearno odvraćanje kako bi svim sredstvima osigurala svoju odbranu".

"Preduzećemo sve mere kako bismo ponovo pokrenuli naša ugašena nuklearna postrojenja", najavilo je ministarstvo.

SB UN osudio Severnu Koreju

Savet bezbednosti UN usvojio je saopštenje u kojem je Severna Koreja osuđena zbog lansiranja rakete dugog dometa i poziva se na primenu postojećih sankcija.

"Savet bezbednosti osuđuje lansiranje Demokratske Narodne Republike Koreje od 5. aprila 2006, koje je u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1718 iz 2006. godine", navodi se u saopštenju, koje je usvojeno uz podršku svih 15 članica Saveta bezbednosti.

U saopštenju, koje je predložio Vašington, a o kome se saglasilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Japan, na sastanku održanom danas, takođe se nalaže Komitetu za sankcije Saveta bezbednosti UN da počne primenu finansijskih sankcija i embarga na oružje navedenog u rezoluciji 1718, preneo je Rojters.

Ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs istakla je da je ta zemlja zadovoljna što je Savet snažno i jednoglasno usvojio saopštenje i nedvosmisleno osudio lansiranje.

“Jasno je rečeno da je time prekršena rezolucija Saveta bezbednosti 1718. Naglašeno je da će Savet bezbednosti istupiti i protiv svakog sledećeg lansiranja ili kršenja postojeće rezolucije Saveta bezbednosti“, objasnila je ona.

Japanski ambasador u UN Jukio Takasu smatra da je ova brza akcija Saveta bezbednosti došla u pravo vreme i da je ona veoma značajna.

“Iskreno pozivamo Severnu Koreju da obrati pažnju na ovu jednoglasnu odluku međunarodne zajednice i da prihvati svoje obaveze kao odgovorna članica Ujedinjenih nacija“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: