SAD: Neograničena putovanja na Kubu

Predsednik SAD Barak Obama izdao je dozvolu za neograničena putovanja i transfer novca Kubanaca koji žive u SAD u matičnu zemlju, kaže jedan američki zvaničnik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2009.

19:43

Default images

Taj neimenovani zvaničnik je objasnio da je cilj te mere da se otvori novi prostor za Kubance u njihovoj borbi za političke slobode i demokratsku vlast, kao i pokušaj da se oni učine manje zavisnim od Kastrovog režima.

Druge mere koje su danas donesene tiču se slanja poklona na Kubu, kao što su odeća, stvari lične higijene, semena, pribor za ribolov i druge lične potrepštine.

Američka administacija će, takođe, početi da izdaje licence kojima će kompanijama biti dozvoljeno da uspostave televizijske, kao i servise mobilne telefonije ljudima na tom karipskom ostrvu, a dozvoliće i američkim Kubancima da plate za rođake na Kubi te servise.

Obama je još u vreme predsedničke kampanje obećao da će preduzeti te korake.

"Nema boljih ambasadora slobode od kubanskih Amerikanaca. Vreme je da se dozvoli kubanskim Amerikancima da vide svoje majke i očeve, sestre i braću. Vreme je da se uz pomoć novca kubanskih Amerikanaca njihove porodice učine manje zavisnima od Kastrovog režima", rekao je Obama u predizbornom govoru prošlog maja na Floridi, srcu kubansko-američke zajednice.

Slanje novca, međutim, višim vladinim zvaničnicima i članovima Komunističke partije i dalje će ostati zabranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: