Skupština grada o Luci Beograd

Skupština Beograda je formirala komisiju koja će ispitati činjenice u vezi sa svojinom nad zemljištem Luke Beograd.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2009.

15:10

Default images

Pitanjem svojine nad zemljištem Luke Beograd i odnosom gradskih vlasti u tom slučaju baviće se i odbornici Skupštine grada. Odbornici su po skraćenom postupku, bez rasprave, usvojili rešenje o obrazovanju anketnog odbora koji će se baviti tim pitanjima.

Formiranje Komisije za utvrđivanje činjenica u vezi za postupanjem nadležnih organa i organizacija u vezi sa statusom lokacije Luka Beograd zatražila je Liberalnodemokratska partija, a šef odbornika te stranke Dejan Ranđić izabran je za predsednika tog tela.

“Nerešavanje ovog pitanja utiče na poslovnu klimu, tok stranih investicija, a neki način i živote građana. Efikasno rešavanje ovog slučaja u skladu sa zakonom biće poruka koju će dati grad Beograd svim investitorima da sve probleme Grad rešava brzo efikasno i u skladu sa zakonom“, očekuje Ranđić.

Osim liberala, komisiju će činiti i po dva člana radikala i koalicije “Za evropsku Srbiju“ i po jedan predstavnik socijalista i koalicije DSS-Nova Srbija.

“Mi smo i ranije u javnosti iznosili da je taj posao veka za neke tajkune, najveća pljačka Beograda u modernoj srpskoj istoriji. Građevinsko zemljište je dodeljeno mimo procedure za 40 miliona, a vredi oko 700 miliona evra“, kaže Nemanja Šarović iz SRS-a.

“Neohodna je rasprava u Skupštini, da nam se obrati gradonačelnik, javni pravodbranilac. Gradonačelnik kaže da smo pobedili. Kako je to Grad pobedio? Šta smo sačuvali, koje zemljište je sačuvao?“, pita se Andreja Mladenović iz DSS-a.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da Gradska uprava čeka odluku Okružnog suda kako bi zauzela stav o daljim pregovorima sa sadašnjim vlasnicima Luke Beograd.

"Ako je sudska presuda konačna u našu korist, onda nikakvih pregovora nema i sve pripada Beograđanima. Ako nije, svaka odgovorna kompanija, ukoliko želi nešto da gradi, treba deo da da svom gradu i to je osnov za razgovore koje smo počeli i za memorandum koji smo potpisali", naglasio je Đilas.

Gradonačelnik je naveo da je, bez obzira na presudu, potrebno sarađivati sa investitorima. Prema njegovim rečima, na tom mestu, dva kilometra od centra Beograda logično je da bude stambeno-poslovni centar, a da industriju, luku, fabriku boja i lakova, treba izmestiti na drugu prikladniju lokaciju.

"Luka" odbacila optužbe Saveta

Predstavnici kompanije "Luka Beograd" odbacili su tvrdnje Saveta za borbu protiv korupcije da u dogovoru sa gradskom upravom nameravaju da izmeste to preduzeće i izvrše prenamenu zemljišta na kome se ono nalazi.

“Luka Beograd“ i Grad nastaviće da pred sudom dokazuju ko ima pravo na korišćenje 75 hektara zemljišta na kome se nalazi luka, tvrde u toj kompaniji.

I grad je spreman za nastavak procesa. Poslednjom sudskom presudom Gradu je priznato pravo korišćenja 118 hektara.

Rukovodstvo “Luke“ demantuje navode Saveta za Borbu potiv korupcije da su pregovarali sa Gradom o podeli zemljišta. Nekih razgovora je ipak bilo, kažu u “Luci“, i to da bi se izbegla duga sudska procedura.

“Memorandum je potpisan 19. marta, pregovori su počeli 6. aprila. Istog dana popodne sud je doneo odluku da se Grad ponovo uknjiži. Tako da diskusije i priče o parecelama i hektarima nije bilo“, tvrdi predsednica kompanije “Luka Beograd“, Ivana Veselinović.

Predstavnici "Luke" tvrde da su grad i "Luka" u sporu oko zemljišta koje se nalazi nizvodno od Pančevačkog mosta, dok 96 hektara, od Beogradskih elektrana do Pančevačkog mosta nije u sporu i tu najavljuju da će graditi luksuzni stambeni kompleks.

Veselinovićeva: Da, za to područje se radi master plan.

B92: Kako je moguće, kada vi imate pravo korišćenja samo dok vršite lučke delatnosti?

Veselinovićeva: Prvo to nije tačno, a i već sam to objasnila.

Tada se uključio i predsednik Skupštine akcionara “Luke“, Nenad Popović koji tvrdi da takav uslov ne postoji.

“To je potpuno netačno, pravo korišćenja nikada nije vezano za obavljanje bilo kakve delatnosti“, naveo je Popović.

Zanimljivo je da u “Luci“ kažu da kada su kupovali preduzeće “Luka Beograd“ nisu pitali koliko im hektara pripada.

“Kada smo kupovali preduzeće nama nisu bili dostupni podaci sa koliko hektara raspolaže preduzeće, niti kolika ima kredita , ni kolika su potražvanja. To smo saznali naknadno“, kaže Veselinovićeva.

Oni su najavili postepeno smanjivanje lučke delatnosti, ali ne i ukidanje, jer od toga, kako kažu, žive i primaju plate. Ali ne znaju koliki im je profit.

“To pitanje nije važno za ovu konferenciju, nemam spreman odgovor. To ćemo vam dostaviti kasnije“, rekla je Veselinovićeva.

Novinari su još jednom postavili pitanje većinskih vlasnika, na šta im je predsednica kompanije odgovorila da kao predsednik nema ovlašćenje od akcionara da daje te informacije.

U javnosti se kao vlasnici spominju biznismen Milan Beko i deca vlasnika “Delte“ Miroslava Miškovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: