Preminuo policajac Vladimir Grandić

Policajac Vladimir Grandić (31) iz Novog Sada umro je jutros od povreda zadobijenih u jučerašnjem sukobu sa pljačkašima na autoputu u blizini Novog Sada.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.04.2009.

11:02

Default images

Postupak Grandića, koji se sam suprotstavio četvorici kriminalaca, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nazvao je ličnim podvigom u borbi protiv kriminala, ali je upozorio da je ubistvo policajca opomena da je potrebno da država, društvo i celokupna javnost treba da daju veću podršku policiji u borbi protiv organizovanog i svake druge vrste kriminala.

Dačić je, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Direktorata policije, izjavio saučešće porodici ubijenog policijca Vladimira Grandića.

“Ovo je velika lična hrabrost saobraćajnog policajca koji je pokušao praktično sam da uhapsi četvoricu pljačkaša. Oni su otvorili vatru na njega i smrtno ga ranili”, rekao je Dačić.

“Sve smo učinili, zajedno sa novosadskim lekarima da spasemo njegov život, ali nažalost, rane su bile smrtonosne”, kazao je ministar.

“Ovo je veliki lični primer kako se daje svoj život u borbi protiv kriminala”, rekao je on.

Ministar Dačić je najavio da će sutra biti održan komemorativni skup u policijskoj upravi u Novom Sadu i da će MUP učiniti sve da se organizuje državna sahrana.

Dačić je rekao da je od početka 1990-ih godina skoro 1.000 pripadnika MUP-a nastradalo na svojim dužnostima i da je to prokletstvo prirode njihovog posla, podsetivši da je i otac jutros preminulog Grandića poginuo kao policajac na zadatku, pre 20 godina.

Uhapšena četvorica pljačkaša

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo je juče da su uhapšeni Zoran Jovanović (30) iz Valjeva, Danijel Tomić (19) iz Koceljeva i Nenad Matić (27) i Aleksandar Majmunović (24) iz Beograda, odgovorni za ranjavanje policajca i pljačku zlatare u Zrenjaninu.

Teško ranjeni policajac je juče popodne, posle višečasovne operacije u Kliničkom centru, prebačen na Kliniku za reanimaciju i intenzivnu terapiju, gde je preminuo jutros, u osam sati.

Na Grandića, prema saznanjima do kojih se došlo u istrazi, pucao je Danijel Tomić (19), rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Tomić je, prema istom izvoru, pobegao iz zatvora u Padinskoj skeli.

"Miran čovek, predan policajac"

Vladimir Grandić juče je teško ranjen u ruku, grudni koš i trbušnu duplju, kada je policijska potera pokušala da zaustavi automobil sa četvoricom pljačkaša, koji su pre toga opljačkali jednu zlataru u Zrenjaninu.

Vladimir je nakon toga dovezen u klinički centar Vojvodine gde je jutros preminuo.
Vladimir Grandiæ (MUP Srbije)
Rođen je 1978. godine i živeo je sa majkom i mlađim bratom.

Sa šest godina je ostao bez oca koji je 1986. poginuo na Avalskom drumu, takođe radeći kao policajac.

U maju je trebalo da se venča, a njegovi rođaci kažu da je bio miran i povučen čovek.

U novosadskoj policiji za Vladimira takođe imaju samo reči hvale.

Načelnik novosadske policije Miladin Kostrešević, koji je Vladimiru bio i profesor u sremskokameničkoj policijskoj školi, kaže da je tragično što je jedan tako mlad život izgubljen.

“O tome kakav je bio i koliko je predano radio najbolje govori to da je sam krenuo na četvoricu. Na žalost, dogodila se tragedija”, kaže Kostrešević. I gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da je ogorčen ovim zločinom.

Navodeći da je ta tragedija neoprostiva, Pavličić je rekao da je policajac Grandić podlegao ranama usled pogodaka u grudni koš, što ukazuje na to da je na njega pucano s namerom da bude usmrćen.

Sahrana Vladimira Grandića zakazana je za sutra u sedamnaest časova na novom groblju u Novom Sadu.

Sindikat osuđuje ubistvo

Policijski sindikat Srbije najoštrije je osudio ubistvo saobraćajnog policajca Vladimira Grandića, koji je nastradao obavljajući svoju dužnost.

Policijski sindikat je izrazio saučešće njegovoj porodici i ukazao da je jedan od najtežih zločina koji se u jednom društvu može dogoditi - ubistvo policajca na dužnosti.

Taj zločin se mogao izbeći ukoliko bi se Ministarstvu unutrašnjih poslova pružila veća podrška u angažovanju potrebnog broja ljudi, "kako bi na što bolji način mogli da zaštitimo imovinu i živote građana".

Takođe, poboljšanje kvaliteta opreme sigurno bi pomoglo da se slične situacije izbegnu u budućnosti i time spasi nečiji mlad život, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: