Počinje novi serijal "Insajdera"

Izmenama urbanističkog plana, Petru Matiću praktično ustupljena zemlja na kome je sagrađen trgovački centar “Ušće”, otkriva ekipa emisija “Insjader”.

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2009.

11:33

Default images

Novi serijal emisije “Insajder” - “Službena zloupotreba”, koji se bavi spregama vlasti i biznisa, počinje sutra u 22 na TV B92. U šest emisija, pored primera veza vlasti i poslovnih ljudi, videćete i slučajeve korupcije na svim nivoima, zloupotrebama političke vlasti, ali i sve o tzv. građevinskoj mafiji.

Posle višemesečnog istraživanja, “Insajder” otkriva da su nadležne institucije, usvajanjem detaljnog urbanističkog plana 2004, i izmenama tog plana 2007. godine vlasniku MPC-a Petru Matiću, bez tendera, na lokaciji Ušće, praktično, ustupile četiri hektara i 58 ari. Takvom odlukom, prema zaključku “Insajdera”, budžet grada Beograda potencijalno je oštećen za više od 30 miliona evra.

Kada je u pitanju "PC Ušće", postojale su dve odvojene parcele - jedna na kojoj se nalazila zgrada na povrsini oko devet ari, i pored druga odvojena parcela od skoro pet hektara, na kojoj nije bilo izgrađeno ništa, ali je na jednom delu te velike parcele ispod bile podzemna garaža koja pripada "PC Ušće". Samim tim, pošto je to neizgrađeno državno zemljište, moralo je da ide na licitaciju.

Međutim, Petar Matić je, prema saznjanjima “Insajdera”, došao do svih pet hektara, tako što su dve parcele spojene u jednu.

To je omogućeno izmenom Detaljnog regulacionog plana.

Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada i bivši v.d, gradonačelnika kaže da je Skupština grada usvojila odluku o tome.

“Takvu odluku nije doneo niko pojedinačno, već je taj plan usvojila Skupština grada. To je prošlo i javnu raspravu”, kazao je on.

B92: Ali, dali ste četiri hektara?

Alimpić: Nismo dali, nego smo promenili urbanistički plan, i tom prilikom je došlo do preparcelacije.

B92: Pa, to je to!

Alipmić: Možda je to to, vi tako gledajte na to, ali tu odluku je donela gradska skupština.

B92: Da li vi znate kolika je cena jednog ara na tako ekskluzivnoj lokaciji?

Alimpić: Postižu se dosta visoke cene na licitacijama, verovatno bi i tu cena bila dosta visoka, ali ne mogu sad da vam procenim.

B92: Evo Vam primer Autokomande, gde je na licitaciji jedan ar dostigao cenu od 76.000 evra?

Alimpić: Dobro, verovatno bi moglo da se postigne i ovde, nije ista lokacija, ovo je ušće, možda bi bilo i više. Ali, taj dobitak koji bi ušao u kasu Grada, evo procenili smo da je manji od dobitka koji dobijamo što je jedna takva investicija u Beogradu napravljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: