Nema povećanja participacije

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da participacija za lekove i preglede za sada neće biti povećana.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2009.

14:53

Default images

Milosavljević je rekao da će eventualno revidiranje cene zavisiti od ekonomske situacije u zemlji. "Participacija je već povećana i neće biti povećavana. Lista lekova je proširena i neće biti smanjivana. Prava pacijenata neće biti smanjivana, ali će sve zavisiti od daljeg razvoja ekonomije", rekao je Milosavljević u pauzi izborne skupštine Gradskog odbora G17 plus.

"Participacija je već povećana i neće biti povećavana. Lista lekova je proširena i neće biti smanjivana. Prava pacijenata neće biti smanjivana ali će sve zavisiti od daljeg razvoja ekonomije", rekao je Milosavljević u pauzi izborne skupštine Gradskog odbora G17 plus.

On je podsetio da je budžetom za 2009. godinu predviđeno oko pet milijardi dinara za plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje za lica bez sopstvenog prihoda, a da se sada dešava da takav trošak ne može da se podnese.

Zato je, kako tvrdi Milosavljević, planirano da plaćanje doprinosa bude na nivou "žute banke, simbolično", što znači da će svi građani zajedno deliti novac iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ministar je podsetio da je u januaru povećana participacija sa 20 na 40 dinara ali i da je proširen krug ljudi koji su oslobođeni plaćanja participacije.

Prema njegovim rečima, radi se o ljudima koji primaju do 19.000 dinara mesečno i žive sami, ili o onima koji po članu porodice primaju manje od 13.000 dinara.

On je istakao da će svaka zdravstvena ustanova morati da nađe unutrašnje rezerve za bolje korišćenje mašina, prostora i zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: