Istraga o uvredljivim plakatima

Policija u Pančevu pokrenula je istragu povodom o plakatima s pozivom na linč državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Marka Karadžića.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2009.

12:04

Default images

Karadžić je izjavio danas da ga širenje govora mržnje, poput postera organizacije "Crna ruka" u Pančevu, neće zaustaviti u borbi da od Srbije napravi demokratsko društvo u kome se pojedinci neće plašiti fašizma, diskriminacije i netolerancije.

"Očigledno je da pojedinci i grupe koje svoj rad zasnivaju na fašističkoj ideologiji ovim putem na najogavniji način, zamenom teza, žele da se bore protiv svih nas u ovoj zemlji koji smo za društvo u kome vladaju tolerancija i poštovanje ljudskih prava", rekao je Karadžić Tanjugu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji je Karadžić član, tim povodom, zatražio "brzu i efikasnu akciju" policije.

Ta stranka je uputila i pismo predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću, kao i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću.

Na konferenciji za novinare u Pančevu, portparolka LSV-a Aleksadnra Jerkov je rekla da je akcija policije neophodna kako bi država pokazala da govor mržnje i nasilja neće biti tolerisani.

"Prošle godine kada su pretnje upućene Borisu Tadiću i Božidaru Đeliću, policija je pokazala da ume da interveniše u ovakvim situacijama i ništa manje ne očekujemo ni ovog puta", navela je Jerkov.

Dodala je da se još jednom potvrđuje da bi trebalo usvojiti zakon o zabrani manifestacija fašističkih i neonacističkih organizacija.

"Policija vrlo dobro zna ko su članovi tih grupa, koje su to grupe i zato smatramo da ona može da reši ovo krivično delo", rekla je Jerkov.

Aktivisti LSV-a danas su u centru Pančeva skidali plakate kojima se poziva na linč funkcionera te stranke i državnog sekretara Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Pančevo je juče bilo oblepljeno plakatima na kojima su prikazane slike homoseksualaca, uz pitanje da li je ovo zemlja za njih.

Na plakatima je bio i portret državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marka Karadžića.

Na plakatima je potpis organizacije "Crna ruka", a na njima se citiraju i Karadžićeve izjave tokom kampanje za usvajanje zakona protiv diskriminacije.

NVO i stranke osudile lepljenje plakata

Koalicija protiv diskriminacije osudila je lepljenje plakata i pozvala policiju da otkrije i uhapsi sve one koji pozivaju na nasilje i mržnju prema pripadnicima diskriminisanih grupa i predstavnicima vlasti.

Ta koalicija je ukazala da dešavanja u Pančevu nisu usamljena i da je pre nekoliko nedelja i organizacija "Nacionalni stroj" u Novom Sadu lepila nalepnice "Stop homoseksualizmu", a da se slične pretnje pripadnicima manjinskih grupa i predstavnicima vlasti koji govore u prilog poštovanja ljudskih prava svih građana pojavljuju i na sajtovima organizacija "Obraz", "Stormfront", "Naši" i "Srpski nacionalisti".

Dešavanja u Pančevu juče je osudila u zajedničkom pismu grupa nevladinih organizacije - Helsinški odbor za ljudska prava, YUCOM-Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Beogradski centar za ljudska prava i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Poziv na linč Karadžića danas je osudila i stranka G17 Plus, zahtevajući brzu akciju policije i pronalaženje odgovornih za to delo.

Plakati koji su se pojavili u Pančevu predstavljaju pretnju osnovnom ljudskom pravu - pravu na život, ali i temeljima savremenog demokratskog društva, ocenjuje se u saopštenju G17 Plus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: