Turkmenistan optužuje Gasprom

Turkmenistan je optužio ruski Gasprom za eksploziju u gasovodu, čime je prekinuta isporuka gasa u Rusiju.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

20:51

Default images

Turkmenistansko ministarstvo spoljnih poslova u oštrom saopštenju navelo je da Gasprom nije na vreme obavestio Turkmenistan da će preuzeti manje količine gasa i da jedan dan nije bio dovoljan da ta zemlja smanji isporuke.

Eksplozija koja se dogodila u sredu "izazvana je Gaspromovim znatnim jednostranim kršnjem normi i pravila sporazuma o prodaji prirodnog gasa", navodi se u jednom sapoštenju, dok se u drugom ocenjuje da su postupci Gasproma "ishitreni i neodgovorni" i da su ugozili zivote ljudi.

Gasprom nije ovo komentarisao, a ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je naznačio da ta kompanija nije kriva. "Ova nesreća je čisto tehnička", rekao je Lavrov danas.

Agencija AP ocenjue da turkmenistansko saopoštenje "postavlja nova pitanja o spremnosti Turkmenistana da se osloni na Rusiju kao glavnog kupca svog gasa".

Zapad nastoji da uključi Turkmenistan u predloženu transkaspijsku rutu koja bi snabdevala gasovod Nabuko koji je još u projektima.

Rusija, Kazahstan i Turkmenistan potpisali su 2007. deklaraciju o izgradnji 1.700 kilometara dugog gasovoda uz obalu Kaspijskog jezere koji će ići od Turkemnistana preko Kazahstana do Rusije.

Očekivalo se da će pre dve nedelje turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov tokom posete Rusiji potpisati nov ugovor o izgradnji drugog gasovoda, ali se to nije desilo, što je, kako ocenjuju analitičari, bilo veliko razočarenje za Gasprom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: