Promena namene zemljišta Luke?

Savet za borbu protiv korupcije tvrdi da ima saznanja da je u pripremi sporazum o promeni namene zemljišta Luke Beograd. Besmislene optužbe, kaže gradonačelnik.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

15:45

Default images

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je da ima saznanja da je uprava Beograda pred zaključivanjem sporazuma sa novim vlasnicima Luke Beograd o promeni namene gradskog građevinskog zemljišta, što je protivno postojećim zakonima, a izmeštanje bi dovelo do velikih finansijskih obaveza na teret poreskih obveznika, a u korist privatnih vlasnika.

U saopštenju se navodi da su novi vlasnici Luke Beograd, Miroslav Mišković, Milan Beko i drugi, stekli pravo svojine nad objektima i pravo korišćenja zemljišta za redovnu upotrebu ovih objekata.

Međutim, navodi Savet, oni nisu stekli pravo da raspolažu zemljištem, niti pravo da zahtevaju izmeštanje luke.

Pravo svojine nad zemljištem u Luci, ukazuje Savet, ima država i zakonom je zabranjeno otuđivanje tog zemljišta.

Savet je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću uputio kopije dokumenata o kojima je reč i zatražio od njega da preduzme sve korake radi poštovanja zakona i zaštite prava građana u ovom slučaju.

Te dokumente Savet je prosledio i Specijalom tužilaštvu, istražnim organima i Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Ranije je najavljivano da novi vlasnici Luke nameravaju da na zemljištu koje koristi to preduzeće gradi hotelske i stambeno-poslovne komplekse.

Đilas: Besmislene optužbe

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da su optužbe "u vezi sa bilo kakvim dogovorima u vezi sa Lukom Beograd, koje je danas izneo Savet za borbu protiv korupcije u najmanju ruku besmislene."

Istina oko Luke "Beograd" je vrlo jednostavna: mi se oko toga borimo već dugo, hoćemo da bude sve beogradsko, u ponedeljak smo dobili treću presudu suda, ovoga puta u našu korist, tako da nikakvih pregovora i ne može biti, istakao je Đilas u saopštenju.

Intencija grada i mene kao gradonačelnika je da postignem dogovor, da ako sudska presuda ide u našu korist i bude tako, a ako nije, da pokušamo da se dogovorimo da to zemljište ipak pripadne gradu Beogradu i to je cela priča.

Svaka dalja priča je besmislena i predstavlja nešto što svakog ozbiljnog čoveka mora da pogodi i ne zaslužuje bilo kakav dalji komentar,rekao je Dragan Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: