Kacin pohvalno o Srbiji

Izvestilac za Srbiju Jelko Kacin pohvalio je dostignuća Srbije u reformi pravosuđa, borbi protiv kriminala i saradnju Tužilaštva za ratne zločine sa Hagom.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

15:19

Default images

Jelko Kacin je danas u Ljubljani, nakon nedavne posete Srbiji, rekao i da Srbija vrlo uspešno ostvaruje svoje obaveze iz "mape puta", potrebne za oslobađanje viznog režima prema EU, zbog čega će, prema njegovoj oceni, Srbija biti prva kojoj će biti ukinute vize.

Istovremeno, Kacin je pohvalio i duboke promene koje se sprovode u pravosuđu Srbije, na čemu joj je iskreno čestitao, navodeći da je u toj oblasti Srbija napravila dublje promene nego Hrvatska.

Kacin je pohvalio i rad Tužilaštva za ratne zločine, rekavši da ono u punoj meri sarađuje sa Haškim sudom, zbog čega Srbija nema probleme kakve ima Hrvatska, čije približavanje EU je nedavno i blokirano, jer nije Haškom tužilaštvu dostavila tražene dokumente.

"Problem Srbije su odsutnost Mladića i Hadžića", rekao je Kacin, navodeći da će SSP sa Srbijom biti odmrznut onog trenutka kada Mladić bude u Hagu.

Tokom svoje posete Srbiji, Jelko Kacin je posetio i Novi Pazar, kako je izjavio u Ljubljani, "da se ne bi sve dešavalo u Beogradu i Novom Sadu, već i u najnerazvijenijem, južnom delu Srbije, na tromeđi gde cveta kriminal i korupcija", gde je, prema njegovim rečima, očito koliko su potrebna evropska sredstva, ali i što brža regionalizacija Srbije.

Jelko Kacin je nakon posete Novom Pazaru boravio i na Kosovu, gde je, kako kaže, otišao zbog "podrške i hrabrenja onog dela srpskog stanovništva na Kosovu, koje se umesto izolacije odlučilo za saradnju, za participaciju", ali i predsednikom kosovskog parlamenta.

Kacin je na Kosovu razgovarao sa Srbima, predstavnicima Samostalne liberalne stranke Kosova, koja ima predstavnike u kosovskom parlamentu i sa dva ministra u kosovskoj vladi.

Evropski izvestilac je rekao i da "šta god ko mislio o državi Kosovo, u njoj se vidi napredak i porast investicija".

Istovremeno, Kacin je kazao i da će za Kosovo biti važno imenovanje izaslanika za zapadni Balkan, od predsednika SAD Baraka Obame, koje se očekuje i čija uloga će biti posebno značajna na Kosovu, "gde narod prosto obožava SAD".

"Neprimeren odnos hrvatskog premijera"

Povodom aktuelnog spora Slovenije i Hrvatske, Kacin je podsetio da danas Hrvatskoj ističe rok za to da odgovori komesaru EU Oliju Renu, ali da očito Hrvatska neće odgovoriti sve do kraja uskršnjih praznika, koji danas počinju, a i taj odgovor će, prema najavama hrvatskog premijera, biti usmen, a ne pismen, kao što bi trebalo.

Zbog toga, Kacin odnos hrvatskog premijera prema evropskom komesaru naziva neprimerenim, neevropskim i nedostojnim.

Istovremeno, Kacin ulazak Hrvatske u NATO ne smatra razlogom za postojeće zaoštravanje njene retorike prema Sloveniji, čime ona "ne pravi uslugu ni sebi, ni zapadnom Balkanu".

Kacin je naveo i da pozivi Hrvatske Sloveniji da povuče blokadu sa njenih pregovora sa EU nisu realni i da će se to desiti tek kada Hrvatska iz svojih pregovaračkih poglavlja povuče dokumente koji prejudiciraju granicu.

Kacinu nisu ubedljiva ni hrvatska obećanja, sve dok iza njih ne stoji odluka hrvatskog Sabora.

Evropski izvestilac je u Ljubljani rekao i da samo Hrvatska može da ukine blokadu svojih pregovora, jer "ne može Slovenija da vrati srpske begunce ili pošalje 'topničke dnevnike' u Hag".

"Nije tačno da Hrvatska stoji zbog Slovenije, Hrvatska stoji zbog sebe", rekao je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: