Posledice odluka vlade

Odluka vlade da smanji prenos novca opštinama negativno će se odraziti na kvalitet usluga koje opštine pružaju građanima, kaže gradonačelnika Užica.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

13:58

Default images

Gradonačelnik Užica Jovan Marković za B92 kaže da će oduka vlade da za 15 do 40 odsto smanji prenos sredstava opštinama biti veliki udar na funkcionisanje tog grada, koji od vlade dobija 32 miliona dinara mesečno.

On navodi da je realizacija budžeta za prvi kvartal u 2009. godini u Užicu 73 odsto od planiranog

"Značajnije smanjenje transfera od republičkog nivoa na lokalni nivo može direktno da znači i smanjenje nivoa usluga u javnim preduzećima i ustanovama, ali može da bude i u delu smanjenja zarada u javnom sektoru" ,objašnjava Marković.

On navodi da se u narednom periodu opštinska administracija neće uvećavati ni smanjivati.

"Užice ima 154 zaposlenih u upravi i u ovom trenutku nema govora ni o otpuštanju niti ulazimo u taj krug koji imaju problem sa zapošljavanjem. Nama nedostaje po sistematizaciji 50 radnika za kvalitetno obavljanje naših delatnosti, ali nećemo ići na povećanje niti na smanjenje broja zaposlenih", ističe Marković.

Bez obzira na ekonomsku krizu, grad Užice nastavlja da konkuriše za projekte koji se finansiraju iz donacija i međunarodnih fondova.

Najznačajniji projekat za koji je Užice zainteresovano i za koji očekuje podršku vlada Švajcarske i Nemačke, kao i Ministarstva za zaštitu životne sredine, prema rečima gradonačelnika, jeste izrada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

On je objasnio da očekuje donaciju od preko osam miliona evra u toku 2009. godine.

Marković napominje da bi eventualna odluka Vlade o smanjenju transfera sredstava opštinama u Srbiji trebalo da bude utemeljena na kriterijumima koji će biti jednaki za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: