Sejdiu: OVK je vodila pravedan rat

Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) vodila je pravedan rat, rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu komentarišući izveštaj BBC-a o zločinama OVK nad civilima.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

13:30

Default images

"Rat OVK je bio pravedan rat, bio je rat za našu egzistenciju i sve ostalo je neargumentovano. Ja im kažem: donosite nam argumente i onda se može uspostaviti pravda", rekao je Sejdiu novinarima u Prištini.

BBC je juče objavio da je OVK tokom i posle sukoba na Kosovu 1999. godine na Kosovu i u Albaniji imala nekoliko logora za civile Srbe, Rome i Albance, u kojima su ljudi ubijani i mučeni.

Kosovski predsednik je dodao da "neko može želeti da našteti Kosovu ali neće postići svoj cilj".

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići u reagovanju na izveštaj BBC-a rekao je da "postoje pokušaji raznih krugova i individualca u BBC-a da štete ratu OVK-a".

"Kad bi BBC hteo da koristi arhivu iz onog vremena, onda bi uistinu video kakav je bio taj rat", rekao je Krasnići koji je tokom rata bio portparol Generalnog štaba OVK-a.

Ministarka pravde Kosova Nekibe Keljmendi takođe je odbacila tvrdnje BBC-a o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova nad civilima.

"Slučaj Kukeša je isti pokušaj kao i onaj 'žute kuće', a cilj je da se skrene pažnja i da se spreči priznavanje nezavisnosti Kosova," rekla je Nekibe Keljmendi za prištinski dnevnik "Koha ditore" komentarišući jučerašnji izveštaj BBC-ja.

Nekibe Keljmendi je predložila da Euleks, koji ima ekskluzivni mandat za to, počne istragu i rasvetli to pitanje.

"Nek se zna šta se desilo. Ako se nešto uistinu desilo, onda sam sigurna da se radi o individualnom slučaju," rekla je kosovska ministarka.

"Koha ditore" navodi da je Euleks već počeo istragu o slučaja "žuta kuća" u Burelu u Albaniji i da će "ubrzo odlučiti" da li će otvoriti novi istražni proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: