Kupus i šargarepa za Sakašvilija

Oko 20.000 demonstranata u Gruziji tražilo je ostavku predsednika Mihaila Sakašvilija. Oni su gađali Sakašvilijevu rezidenciju kupusom i šargarepom.

Izvor: Beta

Petak, 10.04.2009.

13:11

Default images

Ispred predsedničke rezidencije bio je veliki kordon policije, a demonstranti su, gađajući je takozvanom "hranom za zečeve", aludirali na optužbe opozicije da se Sakašvili ponašao kukavički tokom prošlogodišnjeg rata sa Rusijom.

Demonstranti Sakašviliju, pored lošeg vođenja rata sa Rusijom oko Južne Osetije u avgustu prošle godine, zameraju i da je izneverio obećanje da će zemlju izvesti na put demokratskih reformi.

Oni smatraju da predsednik nije dovoljno učinio ni u borbi protiv siromaštva i nezaposlenosti.

Danas, drugog dana protesta, bilo je manje demonstranata u Tbilisiju, zbog državnog praznika.

Sakašvili je odbio njihove zahteve i pozvao ih na razgovore. Demonstranti su juče predsedniku dali rok od 24 sata da odgovori na njihove zahteve.

Opozicija je pozvala danas okupljene da "građanskom neposlušnošću" primoraju Sakašvilija na ostavku.

Sakašvili je ranije najavio da se neće povući i da će ostati na vlasti do isteka mandata 2013. godine. Pozvao je u utorak opoziciju na razgovore, što je ona odbila.

Današnji protesti završeni su mirno, a za sutra su najavljene nove demonstracije u Tbilisiju.

Na jučerašnjim protestu ispred zgrade parlamenta, prema procenama lidera opozicije, bilo je oko 150 000 ljudi, dok vlast tvrdi da ih je bilo oko 50.000.

Sakašvili: Ne nameravam da odem

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je da ne namerava da podnese ostavku pre isteka mandata 2013. godine.

Sakašvili je novinarima rekao da će u Gruziji u vreme njegovog mandata u naredne četiri godine biti izgrađena prva hidroelektrana u periodu nezavisnosti te zemlje, javila je agencija RIA novosti.

“U narednih četiri godine -to je rok mojih ovlašćenja na položaju predsednika -aktuelna vlada Gruzije namerava da izgradi novu hidroelektranu koja po svom kapacitetu neće biti lošija od elektrane Inguri”, rekao je Sakašvili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: