Vlada usvojila Zakon o saobraćaju

Vlada usvojila predlog novog Zakona o saobraćaju. Uvode se kazneni bodovi i smanjuju se dozvoljeni promili alkohola u krvi.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.04.2009.

16:37

Default images

Vlada Srbije usvojila je novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju i uputila ga Skupštini na usvajanje. Ministar policije Ivica Dačić očekuje da će primenom ovog zakona do 2012. godine biti dva puta manje poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji.

Posle skoro šest godina odlaganja i usaglašavanja, pred ministrima Vlade konačno se našao Zakon o saobraćaju, koji bi trebalo da poveća bezbednost na putevima u Srbiji.

"MUP i Ministarstvo za infrastrukturu su u saradnji sa stručnom javnošću uspeli da dođu do zakonskog teksta koji će, verujem, imati većinu u parlamentu, ali i u javnosti", rekao je ministar Dačić na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Prema njegovim rečima, zakonski predlog je po najvišim svetskim strandardima i u interesu je zaštite bezbednosti građana na putevima.

Dačić je ukazao da je prošle godine na drumovima širom Srbije poginulo 897 ljudi, od kojih 36 dece mlađe od 14 godina, kao i da je pričinjena materijalna šteta od 2,7 milijardi dinara.

On je rekao i da je cilj državnioh organa da se do 2012. godine smanji za 50 odsto broj saopbarćajnih nesreća na srpskim drumovima i dodao da bi predlog zakona što pre trebalo uputiti u skupštinsku proceduru.

Dačić je naveo i da je cilj predloga tog pravnog akta ne regirozno kažanjavanje, već pre svega povećanje bezbednosti i preventivno delovanje.

Zamenik premijera i ministar policije je naveo da su i MUP i Ministarstvo za infrastrukturu otvorene za poboljšanje, putem amandmana predloga zakona ukazujući istovremeno da u njegovoj primeni neće biti protekcije ni za koga.

Dačić je apelovao na sve koji ga poznaju - prijatelje, ministre, stranačke kolege - da ga ne zovu i urgiraju za poništavanje saobraćajnih prekršaja "jer toga neće biti".

Kamere, telefoniranje i dozvoljeni promili

Predlogom zakona predviđeno je i da se na osnovu snimaka kamera može dokazivati saobraćajni prekršaj i najavljeno je uvođenje video nadzora na putevima.

Zakonom se, između ostalog, zabranjuje upotreba mobilnih telefona bez “hendsfrija”, dozvoljena brzina u naseljenom mestu smanjuje se sa 60 na 50 kilometara na sat, a dozvoljeni promili alkohola u krvi smanjeni su sa 0,5 na 0,3.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić se zahvalio i čestitao svima koji su radili na izradi ovog pravnog akta.

Načelnik Uprave saobraćajne polcije Stojadin Jovanović je rekao da su novčane kazne predviđene ovim zakonom u rasponu od 3.000 do 50.000 dinara objasnjavajući da više neće biti plaćanja na "licu mesta".

Jovanović je predstavio i niz novina predviđeni tim pravnim aktom koje su usmerene, pre svega, ka preventivnom delovanju.

Neke od novina u Predlogu zakona o saobraćaju su i kaznene poeni, tako da će onaj ko sakupi 18 poena ostati bez dozvole, ponovno će morati da polaže test znanja, i da plati kaznu.

Za onog ko napravi prekršaj sa deteom u vozilu kazne će biti duplo veće, a uvode se i kategorije 'privremene dozvole" sa osobe sa 17 i 18 godina.

"Uvažene sugestije stručne javnosti"

Pre sednice Vlade, ministar policije Ivica Dačić rekao je da su ministarstva policije i infrastrukture uvažila sugestije stručne javnosti.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja, međutim, kažu da zakon nije dobar i da je represivan prema građanima.

Posle pet godina odlaganja i usaglašavanja, pred ministrima Vlade konačno se našao zakon o saobraćaju koji bi trebalo da poveća bezbednost na putevima u Srbiji.

Zakonom nije zadovoljan Komitet za bezbednost saobraćaja, jer, kako navodi, zakon ne uspostavlja efikasan sistem koji bi smanjio broj nesreća na putevima u Srbiji. Gostujući u vestima TV B92, direktor Komiteta Damir Okanović rekao je da će zakon svakako imati pozitivnih efekata, ali ne onakvih kakve bi mogao imati da su uvažene njihove primedbe.

Podsetimo, prošle godine, u saobraćajnim nesrećama na putevima u Srbiji poginulo je čak 897 osoba, a na snazi je Zakon o bezbednosti u saobraćaju iz '88. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: