Osam članica EU traži ukidanje viza

Šefovi diplomatija osam zemalja članica EU zatražili su danas od Evropske komisije da bez odlaganja donese odluku o ukidanju viza za države zapadnog Balkana.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 09.04.2009.

15:40

Default images

Ovo se navodi u pismu ministara spoljnih poslova Estonije, Mađarske, Italije, Litvanije, Letonije, Poljske, Slovačke i Slovenije koje je upućeno potpredsedniku Evropske komisije Žaku Barou, komesaru za proširenje EU Oliju Renu i šefu češke diplomatije Karelu Švarcenbergu.

"Verujemo da je neophodna odluka o ukidanju viznog režima i treba da se donese bez odlaganja čim države ispune određene kriterijume", navodi se u pismu i dodaje da bi Komisija trebalo da bez odlaganja, do sastanka Saveta EU, donese preporuke za ukidanje viza.

Izveštaj Evropske komisije očekuje se sredinom maja, kada Komisija treba da donese preporuke o tome koje su se države zapadnog Balkana kvalifikovale za ukidanje viznog režima.

Konačna odluka biće doneta u novembru, a ako odluka bude odobreno ukidanje viza, bezvizni režim bi počeo da se primenjuje početkom 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: