Novi trenažni avioni za Vojsku

Na aerodromu Batajnica predstavljen je domaći školski trenažni avion “Lasta 95” koji bi uskoro trebalo da služi za obuku pilota Vojske Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

15:35

Default images

“Lasta 95” je jednomotorni avion metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog. Vojska Iraka već je naručila 20 letelica, dok je za Vojsku Srbije predviđena izrada 16 aviona.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac očekuje da će “Lasta 95” uskoro biti uvedena u jedinice Vojske Srbije, ali i u vazduhoplovstva mnogih drugih zemalja.

“U Evropi postoji samo oko četiri ili pet zemalja koje proizvode ovakvu vrstu aviona, u svetu ne više od 10, tako da spadamo u red zemalja koje napokon imaju ‘svoja krila’ i koje imaju avioindustriju”, rekao je Šutanovac.

“Vrlo smo ponosni, jer ovaj projekat postoji već gotovo 30 godina i napokon je i on završen. Ono što je bitno reći, za nas on znači uvođenje novog aviona u obuku, a za budžet znači otprilike šest puta manje potrošnje po satu obuke pilota”, ukazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: