Traži odbacivanje tačke o taocima

Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda da odbaci tačku optuženice, koja ga tereti za uzimanje talaca od maja do juna 1995. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

12:55

Default images

Sud u Hagu je saopštio da je bivši predsednik RS Radovan Karadžić zatražio brisanje ove tačke uz obrazloženje da to nije u nadležnosti Tribunala. U Karadžićevom obrazloženju navedeno je da međunarodno običajno pravo, kada je reč o uzimanju talaca, predviđa da je osoba koja je oteta "civil" a da haško tužilaštvo u optužnici pokušava da promeni suštinu tog elementa običajnog prava.

U tački 11 optužnice stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se osoblje UN uzme za taoce i tako prisili NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Od 26. maja do 19. juna 1995. godine, snage bosanskih Srba zatočile su više od 200 pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN na raznim lokacijama, tvrdi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da su oni oslobađani u fazama, od 3. do 19. juna 1995. godine.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, uzimanje talaca i druge zločine počinjene tokom rata u BiH 1992-1995.
Optužnica protiv njega podignuta je 1995. godine, uhapšen je 21. jula 2008, a prebačen u Hag 30. jula.

Pretpretresna konferencija u slučaju Karadžića trebalo bi da bude održana 20. jula, posle čega bi moglo da počne suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: