Kako protiv nasilja nad decom

U Srbiji se više od 70 odsto dece kažnjava nasilnim metodama, a veliki broj slučajeva nasilja nad decom ostaje neprijavljen, upozoravaju nadležni.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.04.2009.

01:20

Default images

Na raspravi o Posebnom protokolu o postupanju pravosuđa u zaštiti maloletnika od zlostavljanja i zanemarivanja, ministarka pravde Snežana Malović rekla je da će pored tog protokola, uskoro biti potpisan i usvojen i poseban dokument koji će biti dopuna zakonima u toj oblasti.

"Donošenjem posebnog protokola posvećuje se pažnja tome da deca imaju što manje traumatično iskustvo kada pristupaju sudu", rekla je Malovićeva novinarima u pauzi skupa i dodala da će tim dokumentom biti definisani detalji o postupanju prema deci u sudnici.

Prema njenim rečima, protokol će doprineti i efikasnijem postupanju pred sudovima u procesima u kojima su žrtve deca, kao i sprečavanju zastarevanja tih slučajeva, a ponovila je da će parlamentu u maju ili junu biti predložene izmene Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju povećanje kazni.

Šefica Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg rekla je da statistički podaci ,koje Republički zavod za statistiku prikuplja i obrađuje od 2007. godine, potvrđuju da u Srbiji postoji prilično veliki broj žrtava dece nasilja i razlog za zabrinutost.

Ona je navela da ta statistika, iako nepotpuna jer obuhvata samo slučajeve pravosnažno izrečenih kazni za nasilje nad decom, ukazuje na slučajeve seksualne eksploatacije, trgovine, kao i telesnog povređivanja dece.

"Veliki broj slučajeva nasilja u porodici i specijalnim institucijama za decu ostaje neprijavljen, a više od 70 odsto dece u Srbiji kažnjava se nasilnim metodama", rekla je Rajhenbergova.

Dodala je da je usvajanje Protokola važno jer on na sistematičan način upozorava na značaj poštovanja zakonskih odredaba o zaštiti dečjih prava, tj. na hitnost postupaka, zaštitu privatnosti i sprečavanje dodatne viktimizacije, kao i adekvatno učešće u sudskom postupanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: