Gligorov: Mere Vlade iznuđene

Mere Vlade Srbije su iznuđene i nisu rezultat jasne strategije, a na jesen se može očekivati novi rebalans budžeta, ocenjuje za B92 Vladimir Gligorov.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2009.

01:14

Default images

Gligorov, koji je stručnjak Instituta za međunarodna ekonomska istraživanja, smatra da je malo verovatno da će Vlada zaista sprovesti mere koje se tiču smanjenja zaposlenih u državnoj upravi.

"Pad inflacije sa jedne strane je bolji, zbog toga što ne plaćate više nego ranije. S druge strane, država će imati problema da finansira javnu potrošnju, pa će se onda oni koji zavise od državnih para naći u situaciji da ne mogu da naplate potraživanja“, objašnjava Gligorov.

On je gostujući u emisiji "Kažiprst" B92 upozorio da je već teško naplatiti potraživanja od države, a da će to biti još teže.

"Onda opet imate potrebu za rebalansom, što će dovesti do daljih smanjivanja javne potrošnje i do negativnih posledica po zaposlenost i potrošnju“, navodi Gligorov. Možete pogledati gostovanje Vladimira Gligorova u emisiji "Kažiprst".

A premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da su mere Vlade za borbu protiv ekonomske krize već dale dobre početne rezultate, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Manja i efikasnija birokratija

Državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić, s druge strane, tvrdi da će vladine mere štednje poboljšati efikasnost državne birokratije.

On je u "Poligrafu" TV B92 rekao da Vlada Srbije ulazi u ozbiljnu reformu javne administracije koja bi trebalo da bude sprovedena u toku godine.

Ilić smatra da još ima prostora za štednju, i to kad su u pitanju troškovi o kojima ministarstva samostalno odlučuju, takozvani diskrecioni rashodi.

“Upravo iz razloga što je poznato da su diskrecioni rashodi u budžetu bili jako veliki, iznosili su negde oko 150 milijardi, Vlada je na tom polju i potražila moguće uštede i u tom smislu ovih 40 milijardi o kojima pričamo su zapravo uštede na tim diskrecionim rashodima, a verujemo da u slučaju da bude potrebe ti diskrecioni rashodi mogu biti i manji”, naveo je Ilić.

Vlada, prema rečima Ilića, priprema plan za povećanje likvidnosti u privredi putem multilateralne kompenzacije, odnosno prebijanjem dugova, a do kraja aprila bi trebalo da budu donete mere za konverziju dugova preduzeća u kapital države.

On je rekao i da država ima "ozbiljan dug" prema preduzećima, ali nije precizirao koliki su ti dugovi.

“Država značajno duguje – ja ne bih licitirao sa tim iznosima – ali ozbiljan je dug države u tom smislu. Ali ono što ja želim da vam kažem, to je da će javno preduzeće ‘Putevi Srbije’, kao jedno od najbitnijih preduzeća iz tog javnog sektora, dobiti iznos od 20 milijardi”, najavio je Ilić.

“To je nešto što je u ovom trenutku Vlada odlučila i na taj način će biti upumpana, na tržišan način, likvidnost u privredu. I to će svakako uticati na smanjenje obaveza koje imaju jedni prema drugima u našoj privredi”, očekuje on. Možete pogledati snimak gostovanja Slobodana Ilića u emisiji "Poligraf".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: