Otet Ante Jelavić, zatražen otkup

U Zagrebu je sinoć otet bivši hrvatski član Predsedništva BiH Ante Jelavić za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.04.2009.

11:03

Default images

Hrvatska policija potvrdila je Jelavićev nestanak. Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je takođe da je bivši član Predsedništva BiH Ante Jelavić otet u Zagrebu pod još nerazjašnjenim okolnostima, i da se za njega traži otkup, prenosi "Jutarnji list".

Načelnik biroa direktora policije Krunoslav Borovec rekao je da direkcija policije ima intenzivnu komunikaciju s policijom Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa Jelavićevim nestankom.

Ni Borovec ni portparol zagrebačke policije nisu komentarisali tvrdnje da se za Jelavića traži milion evra.

Jelavić je, prema rečima njegove supruge Ive, "nestao juče između dva i četiri popodne".

"Ne znam ko ga je oteo, prerano je za nagađanja" izjavila je za Jutarnji list Iva Jelavić, ali je odbila je da komentariše pisanje medija prema kojima ju je suprug telefonski kontaktirao nakon otmice i rekao da njegovi otmičari traže milion eura otkupnine.

Mediji su izvestili da je poziv otmičara lociran na potezu između Sarajeva i Jablanice. Motiv, mesto i okolnosti otmice su i dalje nepoznati.

Za Jelavićem je zbog malverzacija vezanih uz slučaj Hercegovačke banke raspisana međunarodna poternica, ali kako, uz državljanstvo BiH, ima i državljanstvo Hrvatske, on je zakonski zaštićen od izručenja.

Jelavić, koji je BiH napustio u oktobru 2005. godine, u Hrvatskoj se neko vreme skrivao na nepoznatoj lokaciji jer se bojao da bi mogla da ga otme bošnjačka tajna služba i da ga odvede u BiH.

Jelavića u BiH čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke, od 1998. do 2001. godine.

Prvu presudu od deset godina zatvora u julu 2006. godine ukinulo je Apelaciono veće Suda BiH.

Zbog dvojnih državljanstava mnogi kriminalci iz BiH nalaze utočište u Hrvatskoj, a i hrvatski kriminalci u BIH.

Proteklih meseci Hrvatska je predložila da se dve države dogovore o izručenju takve kategorije begunaca od zakona, ali se nije otišlo dalje od ideje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: