Nove zastave ispred sedišta NATO-a

Zastave Hrvatske i Albanije, novih članica Severnoatlantske alijanse, svečano su danas podignute ispred sedišta NATO-a u Briselu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.04.2009.

14:20

Default images

Ceremoniji podizanja zastava dveju zemalja, koje su 1. aprila postale 27. i 28. članica ovog saveza, prisustvovali su predsednik hrvatske vlade Ivo Sanader i albanski premijer Salji Beriša, kao i generalni sekretar vojnog saveza Jap de Hop Shefer i ambasadori zemalja članica.

Pristupanje Hrvatske i Albanije pokazuje da je ideja slobode neodoljiva i najjasniji pokazatelj da u današnjoj Evropi geografija više nije sudbina, izjavio je De Hop Shefer, navodeći da je ulazak Hrvatske i Albanije u NATO od velike važnosti i za jugoistočnu Evropu, čiji su delovi bili žrtve rata i stradanja civila.

"Zbog počinjenih zločina i etničkog čišćenja, generalno je bilo prihvaćeno da narodi regiona neće moći nikad više skladno da žive, ali je danas jučerašnji pesimizam ustupio mesto optimizmu", izjavio je De Hop Shefer.

U svom govoru, Sanader je naveo da je članstvo u NATO-u bilo strateški cilj Hrvatske od njene nezavisnosti i zauzeo se za evroatlantsku perspektivu za sve zemlje jugoistočne Evrope na osnovu njihovih zasluga i ispunjavanja potrebnih kriterijuma.

"Crna Gora može računati na hrvatsku podršku, a vrata NATO-a ostaju otvorena i za Srbiju", rekao je Sanader.

Sanader je izjavio da se "raduje danu kad će Skoplje imati svoj dan proslave" i da šalje poruku ohrabrenja u Bosnu i Hercegovinu, koja takođe ima pravo na evroatlantsku budućnost, u kojoj će se, prema njegovim rečima, kao jedinstvena zemlja tri konstitutivna i ravnopravna naroda razvijati u miru i stabilnosti.

Hrvatska i Albanija su prvi put kao punopravne članice Alijanse učestvovale na samitu NATO-a, koji je početkom meseca održan u Strazburu i Kelu, a na kome je obeležena 60. godišnjica osnivanja saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: