Počelo PISA testiranje

Ministar prosvete Žarko Obradović nada se da će rezultati PISA testiranja pokazati kvalitet obrazovanog sistema u Srbiji.

Izvor: Politika

Utorak, 07.04.2009.

00:59

Default images

Obradović je povodom početka ovog međunarodnog testiranja poželeo uspeh učenicima srednje PTT škole. Prema njegovim rečima, u narednih šest nedelja biće testirano gotovo 6.500 učenika u 170 škola Srbije.

Obradović je učenicima objasnio da je njih 35 odabrano metodom slučajnog uzorka, koji će biti primenjivan i u drugim školama i objasnio da će testove rešavati njihovi vršnjaci - učenici osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, uzrasta od 15 godina.

Srbija je u projekat PISA testiranja uključena od 2001. godine, rekao je on i dodao da je prvo testiranje obavljeno 2003. godine, a drugo 2006. godine.

Stručnjaci Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu ustanovili su da je jedan od razloga lošijih rezultata ranijih testiranja trema, odnosno strah učenika od ovog vida testiranja, naveo je Obradović i dodao da je Ministarstvo nastavnicima u februraru podelilo zbirke zadataka iz ranijih testiranja.

Na taj način, Ministarstvo je nastavnicima omogućilo da učenicima približe ove testove, i samim tim ukloni strah kao jednu od prepreka sa kojom se suočavaju kada primenjuju svoje znanje.

Testovima se ne ocenjuje samo funkcionalno znanje učenika, već i kvalitet obrazovnog sistema, poručio je ministar i dodao da Ministarstvo prosvete nastavlja da radi na usavršavanju nastavnika, kako bi se kvalitet nastave u našim školama popravio.

PISA testiranje je međunarodno istraživanje koje utvrđivanje u kojoj meri obrazovanje u nekoj državi uspeva da obezbedi uslove učenicima da razvijaju funkcionalnu pismenost, a rezultati dobijeni njime služe kao osnova za unapređenje kvaliteta i pravednosti obrazovanja.

Bolonjska deklaracija prioritet

Ministar prosvete rekao je da je primena Bolonjske deklaracije prioritet za Srbiju u oblasti visokog obrazovanja.

"Cilj Ministarstva prosvete je viši nivo obrazovanja u našem društvu, njegov kvalitet, efikasnost i dostupnost. U tom smislu obrazovanje mora biti uređeno po svetskim i evropskim standardima”, rekao je Obradović za Politiku.

Prosvetne i univerzitetske vlasti tvrde da „Bolonja” nije propala u Srbiji, a jasan dokaz za to je što smo na ministarskoj konferenciji upravo dobili istu ocenu kao i 2007. godine – četvorku.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da smo ipak dobili dobru ocenu u sprovođenju bolonjskog procesa, profesor dr Velibor Stojić, dekan beogradskog Fakulteta veterinarske medicine, odgovara da je jedno priča a drugo stvarnost, da se radi s teškom mukom i da i dalje smatra da se prenaglilo sa potpisivanjem deklaracije.

“Koliko znam, dosta fakulteta izlazi iz te priče. Čak i sam Bolonjski univerzitet više ne podržava deklaraciju u potpunosti. Kod nas su puna usta 'Bolonje' uglavnom privatnim fakultetima. Kod njih nema padanja. Odgovorno tvrdim da oni školuju falš kadrove”, kaže Stojić.

Slično razmišlja i profesor dr Ljubiša Stojmirović, s Beogradske poslovne škole, koji tvrdi da su za pad kvaliteta u visokom školstvu, uz "Bolonju”, krivi i mnogobrojni privatni fakulteti.

Prema njegovim rečima, profesori su prisiljeni da snižavaju kriterijume jer je procenat prolaznosti osnovno merilo njihovog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: