Diskriminacija HIV pozitivnih

Zdravstveni radnici često ponižavaju i odbijaju da leče HIV pozitivne ljude, koji zbog straha ne traže zaštitu, piše list "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2009.

00:55

Default images

Iako je virus HIV-a u Srbiji ustanovljen još 1985, predrasude ukorenjene u društvu sporo se menjaju, a osobe koje žive s HIV-om izložene su diskriminaciji čak i u medicinskim ustanovama. Borbu za sopstvena prava ubuduće će im olakšati Zakon o zabrani diskriminacije, koji je krajem marta usvojila Skupština Srbije.

Milanka Lalović-Brajović, klinički psiholog na Odeljenju za HIV i AIDS pri Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže da lekari u drugim bolnicama ili stomatolozi, kad čuju da je reč o HIV pozitivnoj osobi, često vređaju i ponižavaju pacijenta odbijajući da ga leče.

“Poverljivost i privatnost pacijenata krše se u većem stepenu u mestima po unutrašnjosti, jer je za odlazak na pregled ili lečenje potreban uput koji se overava u lokalnoj filijali Fonda za zdravstveno osiguranje. Kada procuri informacija da osoba ima HIV, ona postaje 'obeležena' i veoma joj je teško da opstane u svojoj sredini”, ukazuje Milanka Lalović-Brajović.

Iz straha da će biti ponovo izvrgnuti nekom odbacivanju ili da će njihov identitet postati javan, do sada se retko koji HIV pozitivan pacijent odvažio da zatraži opomenu ili sankcije zbog diskriminatorskog ponašanja medicinara.

Takvu praksu trebalo bi da promeni nedavno usvojeni Zakon protiv diskriminacije.

Govoreći o tom aktu, ministar zdravlja Tomica Milosavljević naglašava da je “zakon teško doneti, a još teže primeniti u praksi”. I u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti postoji jasna i striktna obaveza medicinara da pružaju usluge svim pacijentima.

Ministar podseća da medicinski posao nosi rizik od različitih infekcija, zbog čega je neophodno da se poštuju procedure, protokoli o zaštiti, kojima lekari i drugo osoblje treba da se štite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: