Zlatna groznica ponovo u Americi

Zlatna groznica se ponovo širi Amerikom, a rekordan broj ljudi ide na brda i potoke Kalifornije i drugih saveznih država SAD u nadi da će steći bogatstvo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.04.2009.

00:51

Default images

Broj članova američkog Udruženja istraživača zlata povećan je prošle godine za 20 odsto, izjavio je generalni direktor tog udruženja Ken Raker.

U ogromnom porastu je, takođe, broj onih koji su podneli zahteve za dobijanje prava na istraživanje ruda minerala.

U poslednje dve godine je broj takvih zahteva u Kaliforniji, najbogatijoj nalazištima zlata u SAD, povećan za više od 3.000, a samo u prva tri meseca 2009. podneto je još 1.173 zahteva, pokazali su podaci američke vlade.

Ti zvanični podaci ne predstavljaju, međutim, pravu sliku jer još postoje delovi SAD gde svako može tražiti zlato bez podnošenja zahteva, objavio je britanski list "Sandej tajms".

Potraga za zlatom, podstaknuta jačanjem cena tog plemenitog metala koje sada dostižu više od 900 dolara za uncu, i ekonomskim slabljenjem, doživljava pravi bum na Aljasci, u Arizoni, državi Vašington i Meksiku, gde istraživači pristižu iz svih delova sveta u nadi da će tu steći bogatstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: