Prva presuda crkvenog suda

Crkveni sud Eparhije zahumsko-hercegovačke osudio je dvojicu Trebinjaca zbog delovanja kojim su, kako se navodi, naružili crkvu i njene velikodostojnike.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2009.

01:14

Default images

Nikola Sekulović i Blažo Stevović, iz Trebinja, isključeni su iz crkve na određeno vreme. Suđenje u Eparhiji bilo je zatvoreno za javnost.

Šestočlani crkveni sud, kojem je predsedavao episkop Grigorije, zatražio je da Sekulović i Stevović za vreme isključenja iz zajednice prestanu sa svojim sablaznim i dušegubnim delovanjem, koje je na štetu crkve i na njihovu propast.

Sekuloviću i Stevoviću zabranjuje se da ulaze u hramove, prisustvuju liturgijama, kao i bilo kojoj drugoj sveštenoradnji, bogosluženju, hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani. Odlukom crkvenog suda, članovima crkve zabranjeno je moliti se sa izopštenima iz crkvene zajednice.

Kako je objavljeno na sajtu Eparhije, sud je pozvao Sekulovića i Stevovića na pokajanje, što je i do sada više puta činio i naveo da će, ukoliko i dalje nastave sa svojim otpadničkim delovanjem, doneti odluku o njihovom konačnom isključenju iz crkvene zajednice.

U saopštenju se obrazlaže da je do ovog došlo zbog povrede časti i dostojanstva služitelja oltara Gospodnjeg, što je, kako se navodi, utvrđeno na osnovu svih činjenica pažljivo i očinski razmotrenih a u vezi s javnim istupima Sekulovića i Stevovića.

Dalje se navodi da su Sekulović i Stevović u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Grigoriju i crkvenu zajednicu.

Njih dvojica su negirali optužbe i najavili da će se žaliti Sinodu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Sekulović i Stevović u više navrata su vladiku Grigorija dovodili u vezu s predstavnicima vlasti RS, koje su optuživali za kriminalne radnje.

Ovo je prva presuda koju je ikada crkveni sud izrekao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: