Perišić privremeno na slobodi

Haški tribunal dlučio je da privremeno pusti na slobodu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2009.

19:13

Default images

Perišić će biti na slobodi od 9. do 17. aprila, za vreme pauze u suđenju za uskršnje praznike, uz obavezu da u potpunosti poštuje uslove sudske odluke, navedeno je u saopštenju Tribunala. Optuženi je dužan da po dolasku u Beograd preda pasoš Ministarstvu pravde Srbije i da se svakog dana do 13 časova javi u lokalnu policijsku stanicu, koju bude odredilo Ministarstvo.

Policija će povremeno, bez prethodne najave, proveravati da li je Perišić na prijavljenoj adresi.

Generalu Perišiću je zabranjena svaka vrsta kontakta sa žrtvama ili potencijalnim svedocima, pristup dokumentaciji i arhivama, uništavanje dokaza, kao i bilo kakvo mešanje u tok procesa.

O svom slučaju ne sme da razgovara ni sa kim, uključujući medije, osim sa advokatom, navodi Tribunal.

Srbija je dužna da imenuje službenika vlade koji će pratiti optuženog tokom putovanja, da snosi sve troškove vezane za Perišićevo putovanje i boravak u Srbiji, a odgovorna je i za njegovu bezbednost tokom perioda na slobodi.

Ukoliko Perišić prekrši bilo koju odredbu odluke, srpske vlasti imaju obavezu da ga uhapse i da o prekršaju obaveste Tribunal.

Optužnica protiv generala Perišića, obelodanjena 7. marta 2005. godine, tereti ga za ubistva, nehumana dela, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, istrebljenja i napade na civile.

Perišić se istog dana predao i prebačen je u Hag, gde se dva dana kasnije, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, izjasnio da nije kriv. Suđenje mu je počelo 2. oktobra 2008.

Dosad mu je dva puta bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: