"Jači zemljotres ne preti Srbiji"

Srbija spada u zemlje sa umerenom seizmičkom aktivnošću. Manje verovatno da se u Srbiji dogodi razoran zemljotres, poručuju iz seizmološkog zavoda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2009.

16:57

Default images

Direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanovanović rekla je u Vestima B92 da je područje Akvile, koje je danas pogodio razoran zemljotres, poznato po snažnim potresima. Ona navodi da je nemoguće predvideti da li Srbiji preti zemljotres, ali objašnjava da zemljotresi koji su se poslednjih mesec dana dogodili u okruženju ne izazivaju nove potrese.

Radovanovićeva podseća da su se u zoni centralnih Apenina, gde se nalazi Akvila, 1997. i 1980. dogodili zemljotresi čija je magnituda bila preko šest stepeni Rihterove skale, što po njoj svedoči da je ova oblast seizmički vrlo aktivna.

“Poznato je da se zemljotresi dešavaju u ciklusima. Kada se dovoljno seizmičke energije nakupi, onda se u čitavom jednom regionu dogodi serija zemljotresa. Podsećanje - 1997. Umbrija, mart 1998. Mionica, 1980. Irpinija, 1980. Kopaonik”, podseća Radovanovićeva.

Stručnjaci ukazuju na to da se na prostoru Mediterana zemljotresi dešavaju u određenim ciklusima, zbog čega se čini da oni izazivaju jedni druge, a u stvari samo imaju isti uzrok.

Tako statistički podaci pokazuju da se u Italiji na svakih dvadesetak godina dogodi jedan zemljotres magnitude preko šest jedinica Rihterove skale, tj. da se u Srbiji svakih 20-30 godina dogodi jedan znatno slabiji zemljotres magnituda 5.7-5.9 jedinica.

“Mi imamo jednu ugodnu situaciju da od zemljotresa možemo da se odbranimo. Naši zemljotresi nisu tako snažni. Ta mala razlika od nekoliko desetih - od 5.7 do 6.2 - vam se čini da je jako mala razlika. To je jako velika razlika u jačini zemljotresa”, objašnjava Slavica Radovanović.

Upravo zahvaljujući ovoj razlici zemljotresi u Srbiji spadaju u umerenu seizmičku aktivnost, za razliku od onih u Italiji, Albaniji i Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: