Verski sukobi u Egiptu

Stotine muslimana gađalo je kamenicama radnje u vlasništvu hrišćana, kao i jednu policijsku stanicu u Aleksandriji, posle ubistva jednog muslimana.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

20:41

Default images

Neimenovani izvor snaga bezbednosti je izjavio da je nasilje počelo pošto su muslimana Ahmeda Abdela Razeka Gomu na ulici izboli nožem njegovi stanodavci, trojica braće hrišćanske veroispovesti, preneo je Rojters.

Grupe muslimana okupile su se u blizini džamije gde je držana molitva za ubijenog, uzvikujući "umreće, umreće", misleći na njegove stanodavce braću Ajmana, Atefa i Faraga Tagija, rekao je jedan očevidac.

Bezbednosni izvori su saopštili da je Goma bio jedini musliman u zgradi čiji su vlasnici braća Tagi, kao i da je bio povređen u ranijoj tuči sa braćom, koja su zadržana u pritvoru.

Hrišćani čine do 10 odsto stanovništva Egipta. Njihovi odnosi sa većinskim muslimanskim stanovništvom su uglavnom dobri, ali sporovi oko zemlje, verskih objekata ili žena ponekad dovode do nasilja, navodi britanska agencija.

U Aleksandriji su 2006. godine tri dana trajali verski sukobi, pošto je jedan musliman, za koga su vlasti kasnije saopštile da je mentalno oboleo, izbo na smrt jednog hrišćanina, podsetila je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: