SAD: Dozvoliti putovanja na Kubu

Grupa američkih senatora iz redova obe stranke podnela je predlog zakona o ukidanju dugogodišnje zabrane putovanja američkih državljana na Kubu.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

18:37

Default images

Sa novim predsednikom u Beloj kući, senatori kažu da osećaju novo raspoloženje u Kongresu kako bi se svim Amerikancima dozvolilo da putuju na Kubu, kao prvi korak ka rušenju ekonomskih i trgovinskih barijera u odnosima dveju zemalja.

Demokratski senator Bajron Dorgan kaže da su restrikcije bile deo dugogodišnje američke politike koja nije uspela da dovede do promena u komunističkoj zemlji.

"Pitanje zabrane putovanja na Kubu je deo neuspešne politike koja 50 godina nije dala rezultate. Odavno je već vreme da se ta politika promeni", smatra Dorgan.

Sjedinjene Države su prekinule diplomatske odnose sa Havanom 1961. i uvele ekonomski embargo, nakon što je Fidel Kastro svoju revoluciju okrenuo ka komunizmu, i postao saveznik Sovjetskog saveza u vreme hladnog rata.

Prošle godine, bolesni Kastro je formalno predao vlast svom bratu Raulu, ali aktivisti za ljudska prava kažu da se situacija na Kubi nije popravila.

Zbog toga se kubansko-američki zakonodavci, kao što je demokratski senator Robert Menendes, snažno protive bilo kakvom ublažavanju embarga, tvrdeći da prihodi od turizma i trgovine samo jačaju Kastrovu vladu.

Ali drugi, poput demokratskog senatora Kristofera Doda, se ne slažu.

"Prema našem iskustvu, jedna stvar koju totalitarizam ne može da podnese jeste svetlo, informacija, komunikacija. To je ono što putovanja nude – otvaranje vrata, stvaranje svetlosti", kaže Dod.

Predsednik Obama je u više navrata pozivao na novu strategiju prema Kubi, i ovog meseca je dozvolio Amerikancima kubanskog porekla da putuju na ostrvo, ukoliko tamo imaju rođake, i omogućio da im šalju novčane pošiljke.

Senator Dorgan i njegove kolege nadaju se da će zakon biti uvršten u raspravu u Senatu, a zatim i dospeti na predsednikov sto, kako bi bio potpisan i stupio na snagu, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: